10 Ιουλίου 2011

Γ. Καρασμάνης: «Όχι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Όχι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ».


Μετά από επανελλειμένες σχετικές ερωτήσεις μου (Υπ’ αριθμ. 12824/9-7-2010, 4737/8-10-2010 και 7152/2-12-2010) αναφορικά με την λειτουργία των Γενικών Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών και την πρόθεση για την δρομολόγηση συγχώνευσης τους, οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμοδίους Υπουργούς ανέφεραν ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της 3ης ΥΠΕ δεν προβλέπονταν συγχώνευση των δύο Νοσοκομείων του Νομού Πέλλας κι ούτε υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

Μάλιστα ο ίδιος ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης κατά τα εγκαίνια του νέου τριώροφου κτιρίου επέκτασης του Νοσοκομείου Έδεσσας στις 10-6-2011 είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συγχώνευσης και υποβάθμισης των δύο Νοσοκομείων του Νομού.

Εξάλλου, τοπικά στελέχη της Κυβέρνησης δήλωναν στα μέσα ενημέρωσης ότι: «το Νοσοκομείο Γιαννιτσών θα παραμείνει ως έχει, λειτουργικά αυτόνομο κι ότι επιπλέον προωθείται η αναβάθμιση του μέσα από την ένταξη του στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας». Δήλωναν επίσης ότι: «φήμες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του με το Νοσοκομείο της Έδεσσας δεν έχουν απολύτως καμία βάση αλήθειας».

Αντ’ αυτού όμως στην τελική πρόταση αναδιάταξης των μονάδων ΕΣΥ που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας αποφασίζεται η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάργηση της Ουρολογικής Κλινικής, της Οφθαλμολογικής Κλινικής και της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας του Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα. Επίσης υποβαθμίζονται άλλες κλινικές όπως η ΩΡΛ, η Μαιευτική/Γυναικολογική, η Ορθοπεδική, η Παιδιατρική, η Ψυχιατρική και η Καρδιολογική εξαιτίας των σημαντικών μειώσεων των κλινών τους. Συνολικά σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας καταργούνται 46 ανεπτυγμένες κλίνες, δηλαδή από τις 200 ανεπτυγμένες κλίνες θα παραμείνουν οι 154.

Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι βλέπουν να υποβαθμίζεται περαιτέρω η παρεχόμενη υγεία από την Πολιτεία.

Επειδή το Νοσοκομείο Γιαννιτσών λόγω της γεωγραφικής του θέσης εξυπηρετεί αποδεδειγμένα όχι μόνο την πολυπληθή επαρχία Γιαννιτσών αλλά και κατοίκους γειτονικών Νομών (Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης), έχοντας μάλιστα προταθεί να γίνει Πανεπιστημιακό.

Επειδή κρίνεται επιβεβλημένη η συνέχιση της αυτοτελούς λειτουργίας και των δύο Νοσοκομείων του Νομού, τα οποία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες παροχής υγείας των γύρω περιοχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός

Α) Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του;

Β) Θα αναθεωρήσει οποιαδήποτε πρόθεση και πρόταση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Γιαννιτσών;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης

Κοσμήτορας της Βουλής

Βουλευτής Πέλλας