07 Ιουλίου 2011

Μιχελάκης για την απόπειρα της κυβέρνησης να μειώσει τη σύνταξη του ΟΓΑ και τις άλλες κατώτατες συντάξεις

Δια στόματος του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, η Κυβέρνηση επέλεξε να κρυφτεί και να μην απαντήσει επί της ουσίας, για το θέμα της μείωσης της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ που σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ το μήνα, αλλά και των κατώτατων συντάξεων των υπόλοιπων ταμείων μαζί με την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων δικαιούχων με βάση τη θέση της μόνιμης κατοικίας.

Αρκέστηκε να επαναλάβει το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Νόμου, που ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα από τη Βουλή και στο οποίο υπάρχει απλώς η πρόβλεψη για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΓΑ και άλλων συνταξιοδοτικών ταμείων, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται εάν επηρεάζει τις συντάξεις, καθώς και η αυστηροποίηση των κριτηρίων δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης «ξέχασε», πριν δώσει την απάντησή του, να διαβάσει την τελευταία σελίδα 165, του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που προβλέπει ρητώς τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, που σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ το μήνα. Επίσης, προβλέπει και τη μείωση και των κατώτατων συντάξεων των υπόλοιπων ταμείων, μαζί με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων δικαιούχων με βάση τη θέση της μόνιμης κατοικίας.

Σας υπενθυμίζω ότι από τη Δευτέρα, έχουμε καλέσει τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τη σαφή αναφορά σε απολύσεις, μετά την ολοκλήρωση ενός έτους εφεδρείας, που συμπεριλαμβάνεται στη σελίδα 114 του επικαιροποιημένου Μνημονίου, αλλά που απουσιάζει από το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και από τον εφαρμοστικό νόμο.

Επί της ουσίας η Κυβέρνηση εξακολουθεί να «πετά την μπάλα στην εξέδρα» και να υπεκφεύγει. Περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη Βουλή, αλλά και στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.