12 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Δήλωσεις Κυπριανού, για τα πυρομαχικά-Άρχισαν οι έρευνες στη ναυτική βάση για στοιχεία για τη χθεσινή φονική έκρηξη

http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=%7E/Uploads/apanospik/110711-katastrofikypros-new-inside.jpgΤο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφάλειας, ούτε και οποιοσδήποτε άλλος από πλευράς του κράτους, δήλωσε στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και δήλωσε ότι θα γίνει ενδελεχής και πλήρης έρευνα, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί για ό,τι λέγεται δημόσια.

Υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009 κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός και ανέφερε πως πριν ξεφορτωθεί το φορτίο από το πλοίο, διάφορες χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, «κυρίως υπό το φόβο ότι ίσως να μην το κρατούσαμε».

Από τη στιγμή που η Κύπρος έδειξε ότι εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού «οι ξένες χώρες ικανοποιήθηκαν, συνεχάρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τον χειρισμό του θέματος, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θεώρησαν λήξαν το θέμα».

Άρχισαν οι έρευνες στη ναυτική βάση για στοιχεία για τη χθεσινή φονική έκρηξη

Από νωρίς το πρωί άρχισαν οι έρευνες στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, που θυμίζει κρανίου τόπο, μετά τη χθεσινή φονική έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας. Άνδρες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας οργώνουν την βάση ψάχνοντας για στοιχεία.

Στις έρευνες συνδράμουν 10 πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και άλλοι ειδικοί από την Βρετανία.

Η είσοδος στη βάση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Η περίμετρος της βάσης παραμένει αποκλεισμένη, ενώ υπάρχουν μπλόκα στον παλαιό δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού, στο ύψος της Ακτής του Κυβερνήτη και στο Μαρί.

Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού έχει την όψη βομβαρδισμένης πόλης και στον σταθμό έχουν εισέλθει εκσκαφείς για την μετακίνηση μπαζών.

Οι δρόμοι έχουν καθαρίσει από τα θραύσματα και τα κομμάτια που εκτοξεύτηκαν από την έκρηξη.