Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Βραζιλίας, ειδικότερα των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Χίλαρι Κλίντον και Αντόνιο Πατριότα αντίστοιχα.
Ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης,...
Σκοπός της συνάντησης είναι να ευδοκιμήσει η προσπάθεια ώστε, στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, να συσταθεί μια ένωση κρατών τα οποία έχουν κάνει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς και κυρίως να δεσμεύονται για «περαιτέρω βήματα» σε ό,τι αφορά την ανοικτότητα της διακυβέρνησης, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη συνάντηση η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δυο υπουργεία και με προσκεκλημένους τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παντελή Τζωρτζάκη και τον ίδιο, με την ιδιότητα που είχε ως υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι διοργανωτές επιθυμούσαν να λάβει μέρος για να συζητήσουν την ανταλλαγή εμπειριών, με βάση τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο 20μηνο στους συγκεκριμένους τομείς.
«Είναι προφανές ότι η πρόσκληση είναι σημαντική για τη χώρα μας, ειδικά αυτή την περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζεται διεθνώς πως πράγματι η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προόδου σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών για την αναμόρφωση του κράτους και για την προώθηση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης. Κατά τη συνάντηση, θα δώσουμε και θα πάρουμε εμπειρίες για περαιτέρω βήματα σε αυτούς τους τομείς. Παράλληλα, θα δείξουμε ότι πέρα από μεγάλες δημοσιονομικές θυσίες, που δυστυχώς υποχρεούμαστε να κάνουμε ως λαός για να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ταυτόχρονα κάνουμε πολύ σημαντικές αλλαγές που αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο».
Στην ερώτηση σε ποια «συγκεκριμένα επιτεύγματα» θα αναφερθεί περισσότερο και τα οποία αποτελούν «στοιχεία εμπειρίας» για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Διαύγεια, το οποίο, πιθανόν, να μην υπάρχει αλλού υπό τη μορφή «υποχρέωσης», αλλά, ίσως, σε εθελοντική βάση. «Στην Ελλάδα υποχρεώνεται ακόμη και ο πρωθυπουργός για να υλοποιήσει μια απόφαση να την αναρτά στο διαδίκτυο», όπως τόνισε, «κάτι παρόμοιο έχει κάνει η κυβέρνηση Κάμερον, αλλά έθεσε ένα όριο και κυρίως δεν το έχει συνδέσει με την εκτελεστότητα. Δηλαδή, εμείς τι λέμε: αν δεν το κάνεις, δεν μπορείς να εκτελέσεις την απόφαση. Στη Βρετανία, είναι περισσότερο σε επίπεδο ευχής».
Στη συνέχεια, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «γενικά, η όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει με το opengov για τη διαβούλευση όλων των νομοσχεδίων και των πράξεων που πριν καταλήξουν στο Κοινοβούλιο πρέπει υποχρεωτικά να έχουν περάσει από δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου, είναι μια πάρα πολύ σημαντική εμπειρία. Πάρα πολλά νομοθετήματα στο δρόμο προς το Κοινοβούλιο έχουν εξαιρετικά βελτιωθεί χάρη στις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις που γίνονται σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση. Επίσης, υπάρχει και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών σε αυτό το επίπεδο που θα αποτελέσουν, κατά κάποιο τρόπο, τα βασικά στοιχεία εμπειρίας που έχει να μεταφέρει η Ελλάδα».
Ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας για την ολοήμερη συνάντηση της Τρίτης, διατύπωσε την άποψη ότι «δημιουργείται πλέον μια ιδιαίτερη οικογένεια, η οποία έχει σκοπό να διευρύνεται συνεχώς με νέα μέλη και στην οποία η Ελλάδα, με βάση την πρόοδο που έχει κάνει σε αυτούς τους είκοσι μήνες, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος. Νομίζω, λοιπόν, πως είναι πάρα πολύ χρήσιμο, γιατί πέραν των άλλων θα βοηθήσει στο να δείξει ότι όλα αυτά είναι καλό να τα κάνει κανείς, να τα θεσμοθετεί και να τα εφαρμόζει, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα να μένουν μόνιμα. Εκ των πραγμάτων, θα αποτελέσει και μια σταθερή εγγύηση ότι η χώρα μας θα βαδίζει μόνιμα σε αυτό το δρόμο. Προσωπικά, αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, διότι δυστυχώς η εμπειρία για την Ελλάδα λέει: πολλές καλές πρωτοβουλίες κατά καιρούς έχουν αναληφθεί, αλλά δεν άντεξαν στον χρόνο, γιατί ήρθαν άλλες κυβερνήσεις και τις ξήλωσαν, και η χώρα έχασε πολλές ευκαιρίες. Άρα, για μένα, το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση της μονιμότητας όλων αυτών των αλλαγών». http://972.gr/
Ο Ραγκούσης-Νταλάρας είπε λοιπόν ότι στη συνάντηση θα παρουσίαζε το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ...
όπως μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα της συνάντησης κανένα από τα 4 μέλη της ελληνικής αποστολής δεν μίλησε
πόσο μάλλον ο Ραγκούσης-Νταλάρας...
την ίδια στιγμή όπως μπορείτε να δείτε σε πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ονδούρας, της Κένυας... μέχρι και της Μογγολίας!!!!
Εννοείται δε πως στη σελίδα της οργάνωσης στον τομέα "Who is Involved" δεν υπάρχει η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και του Ραγκούση-Νταλάρα