22 Ιουλίου 2011

Σαμαράς για τη χθεσινή απόφαση: "Θετικό βήμα", όμως η απόφαση αυτή δεν επαρκεί, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα"

Συμπυκνώνοντας την αποτίμησή του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας "θα δίνουμε "παράταση ζωής" σε μια οικονομία που αργοπεθαίνει, λόγω της ύφεσης".

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση ως "ομολογία ότι η μέχρι τώρα πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου απέτυχε πλήρως".

Γι αυτό και χρειάζονται καινούργια μέτρα, καινούργιες δανειακές συμβάσεις, ενώ μετατίθεται συνεχώς ο χρόνος που η Ελλάδα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές, είπε.

"Η απόφαση για την βελτίωση των όρων δανεισμού δεν επαρκεί, αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση κι αν δεν μπούμε σε ανάκαμψη και ανάπτυξη", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι " τώρα πλέον είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανό να προκύψει, τις επόμενες μέρες, προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, που αποτελεί αναμφίβολα "ρετσινιά" για την Ελλάδα και την Οικονομία της και βάζει ζήτημα στήριξης της ρευστότητας. Κι αυτό φαίνεται να καλύπτεται από τη συμφωνία. Αλλά, δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε πως θα αντιδράσει η Ελληνική οικονομία, ούτε πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας".

Χαρακτήρισε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, για να προσθέσει, όμως, ότι "δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής μας Οικονομίας".

Επίσης είπε ότι είναι σημαντικό πως ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) στη δευτερογενή αγορά ενεργοποιείται, είναι, όμως, αδύνατο να γίνει αυτό, αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του, κάτι για το οποίο δεν προβλέπεται τίποτε.

Κρίνοντας περαιτέρω την απόφαση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτή έχει μεγάλες ασάφειες και ιδιαίτερα για την Ελλάδα είναι και ανεπαρκής: "Προβλέπει, μια μικρή μείωση του συνολικού χρέους, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πριν το Μνημόνιο, το Ελληνικό χρέος ήταν 127% του ΑΕΠ. Με το πρώτο Μνημόνιο, προβλεπόταν να φτάσει μέχρι και το 149% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Στη συνέχεια, αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε πολλές φορές προς τα πάνω. Πριν, μάλιστα, το Μεσοπρόθεσμο είχε φτάσει στο 200%. Με το Μεσοπρόθεσμο κατέληξε στο 160%. Τώρα, επανέρχεται στο 149% του ΑΕΠ, περίπου. Εδώ, απλώς ομολογείται και διορθώνεται το λάθος του Μνημονίου".

Ανησυχητική χαρακτήρισε, εξ άλλου, την απόφαση για "εμπράγματες εγγυήσεις" στο νέο δανεισμό και επανέλαβε ότι "για μας δεν είναι αποδεκτό, όπως δεν ήταν μέχρι τώρα και για τον κ. Παπανδρέου".

Αμφισβήτησε δε και την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι "μπήκε "πάτος στο βαρέλι", δηλαδή ότι σταμάτησε η διόγκωση του χρέους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Αυτό είναι πέρα για πέρα ανακριβές. Το χρέος μεγαλώνει από τα ελλείμματα που έχουμε κάθε χρόνο. Μέχρι χθες, για το φετινό πρώτο εξάμηνο, έπρεπε να έχει πέσει το έλλειμμα 4% και έχει ανεβεί 28%. Κι όσο το έλλειμμα, λοιπόν, δεν πέφτει, το χρέος θα μεγαλώνει". Προέβλεψε ότι όσο διατηρείται η σημερινή οικονομική πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, με τέτοια ύφεση, σίγουρα το έλλειμμα θα μεγαλώνει και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για την Ελληνική Οικονομία.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα "σκοτεινά σημεία που υπάρχουν στην συμφωνία": "Η χθεσινή συμφωνία προϋποθέτει δύο πράγματα: Και την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και νέα δανειακή σύμβαση με το Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα", είπε.

Απάντησε δε στην επίθεση που του έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: "Βρήκε, προ ολίγου, την ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου, να κατηγορήσει για όλα τη Νέα Δημοκρατία. Αντί να κοιτάξει την ανάκαμψη της Οικονομίας και το χάος της κυβέρνησής του, στρέφει πάλι τα πυρά του στην ΝΔ. Ο καθένας καταλαβαίνει, ότι τις ευθύνες του θέλει να κρύψει. Και για την αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής και για την συνειδητή του επιλογή να μας βάλει στο μηχανισμό στήριξης. Άλλωστε, μέχρι τώρα όλες οι ελπίδες που δόθηκαν κι όλες οι "σωστικές πρωτοβουλίες" που εξαγγέλθηκαν, οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση", είπε.

Έκλεισε δε τη δήλωσή του λέγοντας ότι "προτεραιότητα, για μας, σήμερα, είναι αυτό που ήταν προτεραιότητα για εμάς και χθες: Η αλλαγή πολιτικής για επανεκκίνηση της οικονομίας. Η μάχη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί κυρίως μέσα στην Ελλάδα. Από την μάχη της ανάπτυξης. Κι αυτό απαιτεί πρωτίστως αλλαγή πολιτικής".