13 Ιουλίου 2011

Μετρημένες οι μέρες του αμερικανοτσολιά Μπορίσοφ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7CjyLLddhIM5_60NrJpGxeM9MTRIK8Y-zqFoAFUYwg2M7vgJ35DZfJhRfTcGyOh_xawpQxbXfkTG8MnaMjA7wZs2ULojrAfhX3z29b8OZEakyTlfXmmT349Juq_kBE116ylmhAKXn3p8/s1600/temp3.JPGΓια πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κινδυνεύει να μείνει σε πλήρη πολιτική απομόνωση με τη σημερινή συμφωνία των κύριων παρατάξεων της αντιπολίτευσης να υποβάλουν την ερχόμενη Παρασκευή πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ.

Για αποτυχία στον κρίσιμο τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, για προώθηση "αστυνομικού κράτους" στη Βουλγαρία, για απαράδεκτη συνεχή πίεση στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα με σκοπό την επιβολή "άνετων" εκδικάσεων, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και για το "φιάσκο" της κυβέρνησης και προσωπικά του αρμοδίου υπουργού να εξασφαλίσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στη συμφωνία του Σέγκεν κατηγορούν από κοινού τους κυβερνώντες η κεντροδεξιά και η αριστερή αντιπολίτευση.

Ύστερα από διαβουλεύσεις με τους "πρωτεργάτες" της συντονισμένης πολιτικής επίθεσης της αντιπολίτευσης, το "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" (ΚΔΕ), ο συμπρόεδρος του "Γαλάζιου συνασπισμού" Ιβάν Κώστοφ δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ότι τα βασικά επιχειρήματα της πρότασης μομφής συμπίπτουν με εκείνα του αιτήματος για παραίτηση του κ. Τσβετάνοφ, το οποίο έχει απευθύνει η κεντροδεξιά συμμαχία εδώ και μήνες.

Από την πλευρά του, σε σύσκεψη της ηγεσίας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) το περασμένο Σάββατο, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε, ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε πρόταση μομφής που μπορεί να βοηθήσει στην ενοποίηση της αντιπολίτευσης και να οδηγήσει στην απομάκρυνση της κυβέρνησης.

"¨Όλοι μας είμαστε μάρτυρες των συνεχών προσπαθειών επιβολής του αστυνομικού κράτους, της καταπάτησης των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, της απουσίας συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση του εγκλήματος και του «φιάσκου» με το θέμα του χώρου «Σένγκεν"», πρόσθεσε στην ομιλία του ο κ. Στανίσεφ, τα βασικά σημεία της οποίας μετέδωσαν το επίσημο πρακτορείο ΒΤΑ και άλλα ΜΜΕ.

Σήμερα ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Άγκελ Νάιντενοφ κατέστησε επίσης σαφές, ότι ο άμεσος πολιτικός στόχος του κόμματος του είναι η πτώση της κυβέρνησης και οι πρόωρες εκλογές. Σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία BNP μετά τις διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι "με την συνεχή καταπίεση του δικαστικού συστήματος, π.χ., ο υπουργός Τσβετάνοφ κατάφερε να συσπειρώσει ενάντια στην κυβέρνηση, όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά μια σειρά από μη-κυβερνητικές οργανώσεις και πολλούς άλλους κοινοβουλευτικούς φορείς».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της παράταξης "Τάξη, Νομιμότητα, Δικαιοσύνη", Γιάννε Γιάννεφ υπογράμμισε την ιδιαίτερη πολιτική σημασία του γεγονότος, ότι "για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση του GERB θα μείνει σε πολιτική απομόνωση, ώστε να φανεί, ότι στηρίζεται σε μια χούφτα πληρωμένα πιόνια" όπως είπε, αναφερόμενος στις συνεχείς καταγγελίες της αντιπολίτευσης για υποστήριξη "με το αζημίωτο" των 116 βουλευτών του GERB (σε σύνολο 240 εδρών στη Βουλή) από διάφορους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από άλλα κόμματα.

Πάντως, ο αρχηγός της εθνικιστικής παράταξης "Ατάκα" (η οποία στήριζε ανεπιφύλακτα τους κυβερνώντες μέχρι πρόσφατα πριν πάρει ρότα στην κατεύθυνσης της αντιπολίτευσης εδώ και δύο μήνες - σ.σ.), Βόλεν Σίντεροφ δήλωσε, ότι το κόμμα του θα διαμορφώσει τη στάση του, αφού λάβει γραπτώς την επιχειρηματολογία της πρότασης μομφής.