05 Ιουλίου 2011

Η Λισαβόνα καταργεί τα "ειδικά δικαιώματα βέτο" του δημοσίου σε τρεις "στρατηγικού χαρακτήρα" επιχειρήσεις

http://static.euronews.net/images_old/10/W300px_corporate-portugal-telecom-0807.jpgΗ πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την υιοθέτηση νομοθετήματος με το οποίο δίνεται τέλος στο καθεστώς των λεγόμενων "golden shares" ("ειδικά δικαιώματα") του δημοσίου στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων Galp Energia (πετρέλαιο-φυσικό αέριο), Energias de Portugal (ηλεκτρικό ρεύμα, EDP) και, τέλος, Portugal Telecom (τηλεπικοινωνίες, PT).

Η κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων, που επέτρεπαν στο πορτογαλικό δημόσιο να παρεμποδίζει "στρατηγικές κινήσεις" στις επιχειρήσεις αυτές, είχε ζητηθεί εδώ και καιρό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κατάργηση συμπεριελήφθη στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που συμφώνησε πρόσφατα να εφαρμόσει η Λισαβόνα, προκειμένου να λάβει δανεισμό από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η υιοθέτηση του μέτρου ανακοινώθηκε σήμερα από τον νέο υπουργό Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ, που θύμισε ότι η χώρα του "είχε καταδικαστεί" εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο Λουξεμβούργο, για τα "ειδικά δικαιώματα" αυτά.

"Τα ειδικά δικαιώματα αντιβαίνουν στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και στις αρχές ανταγωνισμού που ισχύουν στην ΕΕ", δήλωσε ο Γκασπάρ.