30 Ιουλίου 2011

Ήττα Ομπάμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων... αλλά αναμενόμενη-Τα πάντα θα παιχτούν στη Γερουσία το ΣΚ

Der republikanische Mehrheitsführer im US-Repräsentantenhaus: John Boehner (Foto: dapd) Η κυριαρχούμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, Βουλή των Αντιπροσώπων, κατάφερε στη δεύτερη προσπάθεια να περάσει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους. Το όριο των 14,3 τρις $ μπορεί να αυξηθεί μόνο κατά 900 δις $. Υπέρ της πρότασης νόμου του Ρεπουμπλικανού John Boehner ψήφισαν 218 βουλευτές ενώ εναντίον 210.

Την Πέμπτη δεν είχε καταστεί δυνατόν να γίνει ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου λόγω διαφωνιών στους κόλπους των Ρεπουπλικάνων καθώς κάποιοι βουλευτές απειλούσαν να καταψηφίσουν την πρόταση του κόμματός.

Βέβαια ο Ομπάμα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει βέτο στο σχέδιο νόμου μιας και δεν ανεβάζει πολύ το όριο χρέους και του χρόνου που είναι οι εκλογές θά έχουν πάλι την ίδια κουβέντα, την οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει. Έτσι είναι σχεδόν απίθανο να περάσει η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων από την Γερουσία όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν με τη σειρά τους να περάσουν το Σαββατοκύριακο μια δικιά τους πρόταση που να επιτρέπει μεγαλύτερη αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012 και το θέμα να προκύψει πάλι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 2 Αυγούστου οι ΗΠΑ απειλούνται με χρεοκοπία, που μπορεί να έχι απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.