06 Ιουλίου 2011

Ολλανδία: Ο Σέσελι υποστηρίζει ότι το ΔΠΔ άλλαξε κελί στον Μλάντιτς επειδή οι δύο κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου έκαναν παρέα

http://85.196.26.228/pictures/server1/2011-02-22/b9/48/b948fc1ba17b30c83e7bcfb67c4837f2.jpgΟ Σέρβος υπερεθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κατήγγειλε σήμερα ότι ο Ράτκο Μλάντιτς υποχρεώθηκε από τις σωφρονιστικές αρχές να αλλάξει κελί επειδή συναναστρεφόταν μαζί του.

"Τον υποδεχτήκαμε καλά, κάναμε παρέα, παίζαμε σκάκι", είπε ο Σέσελι, που κρατείται στην ίδια φυλακή της Χάγης όπου μεταφέρθηκε στις 31 Μαΐου και ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων.

Ο Σέσελι, η δίκη του οποίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας βρίσκεται σε εξέλιξη, επωφελήθηκε από την εμφάνισή του στο δικαστήριο για να καταγγείλει ότι ο Μλάντιτς μεταφέρθηκε σε άλλο όροφο της φυλακής.

"Ανακοινώθηκε σήμερα η απόφαση για τη μετακόμιση του Ράτκο Μλάντιτς από τον όροφό μας σε άλλο κτίριο. Η δικαιολογία που δόθηκε είναι ότι ο στρατηγός Μλάντιτς, κάνοντας παρέα με εμένα και παίζοντας μαζί μου σκάκι επηρεάστηκε από εμένα", είπε ο Σέσελι.

Εξηγώντας ποια ήταν η "επιρροή" του είπε ότι προειδοποίησε τον Μλάντιτς "να μην εμπιστεύεται κανέναν από αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο" των δικηγόρων οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν την υπεράσπισή του.

Ο Μλάντιτς αρνήθηκε την Δευτέρα να δηλώσει αθώος ή ένοχος, διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του επιτρέπεται να έχει δικηγόρο της επιλογής του.

"Αισθάνομαι ενοχές, λέω στον εαυτό μου ότι ο Μλάντιτς υποφέρει εξαιτίας μου", πρόσθεσε ο Σέσελι.

Η υπηρεσία Τύπου του ΔΠΔ ανακοίνωσε ότι "δεν μπορεί να δώσει καμία πληροφορία για το ακριβές σημείο όπου βρίσκονται οι κρατούμενοι" μέσα στη φυλακή "για λόγους ασφαλείας".