12 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Πλήρης και για όλες τις πτυχές η έρευνα για την τραγωδία στην ναυτική βάση

Απορρίπτει επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για μη μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα

Η έρευνα που θα διεξαχθεί για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς θα είναι πλήρης και θα καλύψει όλες τις πτυχές, δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ανέφερε ότι μέσα από την έρευνα θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, όπως γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί κ.ά. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, πρόσθεσε.

Ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι η αποσπασματική διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων από διάφορες συσκέψεις μόνο σύγχυση προκαλούν και σημείωσε ότι το όλο θέμα πολιτικοποιήθηκε με λάθος τρόπο, επικρίνοντας ορισμένους οι οποίοι, όπως ανέφερε, σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές και βγάζουν και αποφάσεις.

Απέρριψε επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία. Είχαμε, είπε, εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις και καταβάλαμε συνεχείς προσπάθειες για μεταφορά του υλικού σε ξένη χώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Για τη Γερμανία, είπε, ότι είχε ζητηθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά ουδέποτε δόθηκε απάντηση, ενώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπέβαλαν πρόταση.

Καταλήγοντας ο κύριος Στεφάνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε χειρισθεί με το σωστό τρόπο το θέμα της κατάσχεσης του φορτίου και πήρε τα εύσημα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Eν τω μεταξύ βυθισμένη στο πένθος και με πολλά αμείλικτα ερωτήματα για την έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα να παραμένουν αναπάντητα, βρίσκει την Κύπρο η επόμενη ημέρα της τραγωδίας στη ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) "Ευάγγελος Φλωράκης", η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δώδεκα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εξήντα δύο.

Σήμερα θα ολοκληρωθεί με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης, αφού των περισσοτέρων τα σώματα είναι διαμελισμένα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση σχεδόν όλων των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας.

Ο κύριος Πατσαλής είπε ότι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυκτα είχαν παραλάβει δείγματα και συνέχισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας. Ανέφερε, επίσης, ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση με ορισμένους συγγενείς, οι οποίοι όμως θα δώσουν δείγματα σήμερα.

Για την πορεία της διαδικασίας, πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση δύο τραυματιών, που νοσηλεύονται ο ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο άλλος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται σήμερα στην Κύπρο κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η εμπλοκή γιατρών από το Ισραήλ.

Πενήντα τραυματίες, από τους 62 συνολικά, περιλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.