21 Ιουλίου 2011

Κοινή Συνέντευξη Τύπου Ρομπάι, Μπαρόζο και ΓAΠ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Δηλώσεις Ζ. Κ. Τρισέ

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.


Ο πρόεδρος της ΕΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, διότι μια δύσκολη κατάσταση γινόταν σταδιακά μη διαχειρίσιμη. Τόνισε όμως, ότι με τις σημερινές αποφάσεις η κρίση αντιμετωπίζεται με πόρους που θα έρθουν τόσο από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές, εθελουσίως..

Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί τόνισε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, εξηγώντας ότι συμφωνήθηκε ένα νέο πρόγραμμα συνδρομής προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η μείωση των επιτοκίων και η αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι θα είναι εθελούσια ενώ παράλληλα σημείωσε ότι και ο ευρωμηχανισμός για τη νομισματική σταθερότητα θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά.

Καταλήγοντας ο Χέρμαν βαν Ρομπάι άφησε να εννοηθεί ότι γη ΕΕ θα εξετάσει τρόπους υποβάθμισης του ρόλου των διεθνών οίκων αξιολόγησης στις διαδικασίες υιοθέτησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, επί των οποίων μάλιστα συμφωνούν τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι πολιτικές ηγεσίες. Επισήμανε ωστόσο ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι «μοναδική» και ότι ισχύει μόνο για την ελληνική περίπτωση και όχι για άλλες χώρες.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «δημιουργείται ένα αξιόπιστο μονοπάτι και ένα αξιόπιστο χρέος για την Ελλάδα» Σημείωσε επίσης ότι ελαφρύνεται το βάρος του ελληνικού λαού, ο οποίος, όπως είπε, είναι υπερήφανος, δημιουργικός και εργατικός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος του είναι να κάνει μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει μια κοινωνία δημιουργίας θέσεων εργασίας. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής να στηρίξει τόσο την ανάπτυξη όσο και το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χαιρέτισε και αυτός τις σημερινές αποφάσεις αλλά και το γεγονός ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα είναι εκούσια.

Δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες ως προς τις τοποθετήσεις των οίκων αξιολόγησης, σημείωσε ωστόσο ότι όποιες κι αν είναι αυτές οι αποφάσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να δώσουν στην ΕΚΤ τις όποιες εγγυήσεις κριθούν αναγκαίες.