19 Ιουλίου 2011

Κέμερ (πρ Ομοσπ. Ιδ. Τραπεζών): Όχι στην επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για το δανεισμό της Ελλάδας

Η επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας είναι μια πρόταση που "βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση", εκτίμησε σήμερα στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας (BdB), Μίχαελ Κέμερ.

"Αν οι πολιτικοί υπεύθυνοι θέλουν έναν έκτακτο φόρο, αυτός πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες της ευρωζώνης", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και ευρωπαϊκά κράτη εκτός ευρωζώνης έχουν δανείσει την Ελλάδα.

Ο κ. Κέμερ σημείωσε ακόμη ότι οι ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας συμφωνούν να συνεισφέρουν στο σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας (σ.σ. μέσω ενός ενιαίου χειρισμού απέναντι στα λήγοντα ελληνικά ομόλογα).

Υπέρ του έκτακτου φόρου στον πιστωτικό τομέα τοποθετήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ζαν Λεονετί.

Ο φόρος αυτός επικρίθηκε επίσης, σήμερα, με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τραπεζικής Ομοσπονδίας της Γαλλίας (FBF), Φρανσουά Περόλ.

Οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί της ΕΕ συναντώνται μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με σκοπό να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.