14 Ιουλίου 2011

Περί κατάργησης προξενείων

του Μύρωνα Βελιγράδη,
μέλους της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ.

Από πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε πληροφορηθεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των ελληνικών προξενείων στις κυριότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. (Λονδίνου, Παρισίων, Βρυξελλών κ.α.) και στην αντίστοιχη ίδρυση προξενικών γραφείων, στα πλαίσια του γενικότερου εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους.

Αν και η δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινότητας Μ. Βρετανίας ήταν έντονη και γνωρίζοντας ότι το ήδη υπάρχων προσωπικό του προξενείου δεν επαρκεί για την άμεση εξυπηρέτηση του κοινού, δεν θελήσαμε να παρέμβουμε δυναμικά, δείχνοντας μια, έστω μικρή κατανόηση για την αναγκαιότητα περικοπής εξόδων που άλλωστε αποτελεί και πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Δυστυχώς όμως τις τελευταίες μέρες, στην ουσία από την στιγμή που καταργήθηκε το προξενείο, παρατηρείται μια εντονότατη υπολειτουργία του προξενικού γραφείου απόρροια της δραστικής μείωσης προσωπικού και σε συνδυασμό φυσικά με το αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης Ελλήνων προς το Λονδίνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το για κλείσιμο ραντεβού, μέσω του απαρχαιωμένου online συστήματος, για την ανανέωση διαβατηρίων θα πρέπει κάποιος να περιμένει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου τουλάχιστον! Δηλαδή αν κάποιος χρειάζεται να ταξιδέψει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου απαιτείται διαβατήριο, απλώς δεν μπορεί. Αν κάποιος χρειάζεται να προσκομίσει το επίσημο έγγραφο του Ελληνικού κράτους σε επίσημες βρετανικές αρχές για οποιονδήποτε λόγω, ή του έχει ζητηθεί από την εταιρία του, θα πρέπει να δηλώσει κόλλημα γιατί απλούστατα αν επικαλεσθεί την πικρή αλήθεια ότι η ανανέωση διαβατηρίου διαρκεί 6 μήνες, δεν θα γίνει πιστευτός!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο κοντόφθαλμη είναι η παρούσα κυβέρνηση η οποία απρογραμμάτιστα, χωρίς κανένα σχέδιο έχει καταφέρει να ξηλώσει κάθε έννοια ευνομίας του κράτους ακόμα και εκτός χώρας. Ο απόδημος ελληνισμός ίσως να μην βιώνει τις ίδιες δυσκολίες που επισείεται η κοινωνία στην πατρίδα μας, όμως με την ανευθυνότητα, την αναισθησία και την αχρηστία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ νιώθει την απόσταση από την χώρα του όλο και να μεγαλώνει.

Η Μ. Βρετανία αποτελεί ίσως τον πιο δημοφιλές προορισμό για νέους εργαζομένους που έχουν πάρει αυτή την τόσο δύσκολη απόφαση να μεταναστεύσουν . Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας πόσο δύσκολη απόφαση είναι. Αυτό που θέλαμε όμως είναι μην νιώθουμε ανεπιθύμητοι από την πατρίδα μας και εκτός της πατρίδας μας.

http://openpress-gr.blogspot.com/2011/07/blog-post_14.html