08 Ιουλίου 2011

Προβληματισμό προκαλεί σε Γαλλία και Γερμανία η απροθυμία των ιδιωτών επενδυτών να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδος

Το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους εξετάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του νέου Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Μπαρουάν.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την προσεχή διετία και το γερμανικό σχέδιο για ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα.

Η συνάντηση ήταν κλειστή και δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τους δύο υπουργούς ανησυχεί το γεγονός ότι σημειώνεται ελάχιστη προθυμία εκ μέρους των ιδιωτών να συμμετάσχουν σε αυτό το νέο πακέτο σωτηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα ήταν ανοιχτή και περιελάμβανε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωζώνη. Ειδική συζήτηση έγινε, δε, για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης στην κρίση χρέους και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από ευρωπαϊκής πλευράς για την ρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα.