19 Ιουλίου 2011

Χριστόφιας: Παρακαλάει τον Κυπριανού να μην του φύγει-Δύο συγκεντρώσεις απόψε έξω απ' το Προεδρικό-Φόβοι για επεισόδια

http://static.doldigital.net/webstatic/220AF6CF3F3683F130F801FED59C390C.jpgΟ πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, που ανακοίνωσε παραίτηση να παραμείνει στη θέση του. «Από εκεί και πέρα εναπόκειται στον ίδιο να αποφασίσει» είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που προκύπτουν από την πραγματοποίηση δύο ταυτόχρονων συγκεντρώσεων απόψε στο χώρο του Προεδρικού -μια για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και μιας από τους αγανακτισμένους πολίτες που διαμαρτύρονται για την έκρηξη στο Μαρί- ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε την έκκληση τον κομμάτων για ματαίωση της συγκέντρωσης έξω από το Προεδρικό, από τον κόσμο που συγκεντρώνεται κάθε βράδυ για να εκφράσει την αγανάκτησή του για την έκρηξη.

«Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κόσμου από τη μια να διαμαρτύρεται, αλλά την ίδια ώρα η πολιτεία και όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν» είπε.

«Απόψε θα τιμήσουμε και τη μνήμη και των ανθρώπων που χάθηκαν στο Μαρί και θα τονίσουμε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο, σε όποιους και αν ανήκουν.

» Αν χρειάζεται κάποιοι να τιμωρηθούν αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη και όχι ο καθένας αυθαίρετα. Αλλά το κράτος δεν μπορεί να αφεθεί στην αναρχία και δεν μπορεί να δεχθεί να στηθούν λαϊκά δικαστήρια» ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες για ενδεχόμενα επεισόδια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι Κύπριοι είναι ένας δημοκρατικός λαός.