12 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Τα «αδρανή» και οι αδρανείς

Μετά το πρώτο σοκ, στο άκουσμα της τραγικής είδησης αμείλικτα ερωτηματικά απευθύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις για το ποιος και γιατί αποφάσισε να τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα εμπορευματοκιβώτια στο συγκεκριμένο χώρο και πολύ περισσότερο για ποιό λόγο κανείς δεν έλαβε σοβαρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των αξιωματικών του στρατοπέδου για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όταν το 2009 αποφασίστηκε η μεταφορά και η φύλαξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης ο τέως Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας διαβεβαίωνε ότι περιείχαν αδρανή υλικά τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να αποθηκευθούν σε κατοικημένη περιοχή (Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ). Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά είχαν αποστείλει από τότε επιστολή όπου εξέφραζαν τις ενστάσεις τους για τον τρόπο φύλαξης αφού έκριναν ότι δεν θα ήταν ασφαλή.
Η Χρυστάλα Γιωρκάτζη από την πλευρά της στην έκθεση της για το 2009 κατέγραφε τις αλλεπάλληλες επιστολές της ηγεσίας του ΓΕΕΦ προς το Υπουργείο για την ασφάλεια του στρατοπέδου στο οποίο είχε επιλεγεί να τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια.

Τα χρόνια πέρασαν και τα υπηρεσιακά σημειώματα αυξανόταν ιδιαίτερα από τον μακαρίτη Διοικητή της Ναυτικής Βάσης Πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη να απευθύνει συνεχής εκκλήσεις προς το υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία του ΓΕΕΦ, αφού στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχα σημάδια παραμόρφωσης και διόγκωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα, είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια, με τον Διοικητή της Βάσης να στέλνει σχετικές επιστολές προς το υπουργείο Άμυνας. Δυστυχώς, δεν θορυβήθηκε κανείς…

Επιπλέον την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΦ όπου ο άτυχος Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ζήτησε επιτακτικά τη δημιουργία υπόστεγου στο χώρο φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων αφού ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια αλλοίωσης. Δυστυχώς, αντί για έγκριση έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα αφού το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές και θα πρέπει να περιοριστούν στην ψύξη τους. Αντίστοιχα, υπηρεσιακά σημειώματα είχαν σταλεί κι από την πρώτη στιγμή της μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων στο στρατόπεδο.

Και το Υπουργείο Εσωτερικών το θεωρούσε «ασφαλές»
Από το 2009, το υπουργείο Άμυνας, απέστελλε στο υπουργείο Εξωτερικών σημειώματα, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την έκθεση του πολεμικού υλικού, ζητώντας να το καταστρέψει ή να το μετακινήσει. Πηγές του υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν σήμερα στο ΣΙΓΜΑ ότι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι το θέμα είναι πολιτικό. Τον περασμένο Μάιο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ υπουργείου Άμυνας και υπουργείου Εξωτερικών όπου τέθηκε εκ νέου το θέμα.
Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκανε και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος ο οποίος δήλωσε πως ανάλογα περιστατικά οδηγούν σε παραίτηση ολόκληρες κυβερνήσεις, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζαχαρίας Κουλίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως τη δεδομένη στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και δεν είναι η ώρα των ευθυνών όμως σίγουρα θα έπρεπε το συγκεκριμένο πρόβλημα να έχει εντοπιστεί και επιλυθεί πριν φτάσουμε στην τραγωδία. Είναι ενδεικτικό, όπως δήλωσε, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας τα τελευταία δέκα χρόνια είχε επισημάνει ότι η μείωση του προϋπολογισμού είχε επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατεύματος και βέβαια στα θέματα ασφαλείας. Λάβρος και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν ο οποίος πριν από λίγο στο Sigma δήλωσε πως είναι αδιανόητο να συνεχίσουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

Τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι:
• Γιατί αποφασίστηκε να παραμείνουν τα επικίνδυνα υλικά στα εμπορευματοκιβώτια;
• Γιατί δεν τοποθετήθηκαν σε ασφαλώς σημείο, ακόμη και υπόγειες αποθήκες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επέλθει υπερθέρμανση;
• Γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο στρατόπεδο που βρίσκεται τόσο κοντά στο νευραλγικό σταθμό της ΑΗΚ;

Έκκληση από γνωστό νομικό: «Μαζέψτε γρήγορα τους φακέλους από τα γραφεία»
Εκκλήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε έκδοση ενταλμάτων για κατάσχεση επιστολών και εγγράφων που έχουν σχέση με τα εκρηκτικά, από όλα τα αρμόδια γραφεία και υπουργεία, απευθύνει μέσω του Sigmalive ο γνωστός νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης.

Όπως μας είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε «χθες» να εκδώσει το σχετικό ένταλμα προκειμένου να μπορέσει να περισυλλέγει το μαρτυρικό υλικό, πριν χαθεί μέρος του. «Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν ποινικές ευθύνες και για να μπορέσει η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να δώσει οδηγίες στην αστυνομία ώστε να μπει στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών και στα υπουργεία και να πάρει όλους τους φακέλους με τα σχετικά έγγραφα και τις επιστολές που στάλθηκαν από και προς την Εθνική Φρουρά για το θέμα των εκρηκτικών».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης, ενδεχομένως να προκύπτουν σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως αυτού του θανάτου εξ΄αμελείας, γι αυτό και «οφείλει να διαφυλαχθεί το μαρτυρικό υλικό».

sigmalive.com