11 Ιουλίου 2011

Financial Times:«Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Νέο σκληρό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι… η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. «Αυτό που προέχει για την ευρωζώνη είναι να παρεμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης στην Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο», τονίζει η εφημερίδα.

Μάλιστα, ο συντάκτης του άρθρου εκτιμά ότι η δημιουργία ενός νέου πακέτου στήριξης δεν θα έχει αποτέλεσμα:«Περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόταση των γαλλικών τραπεζών να μετακυλιθούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ, μοιάζει πλέον ανέφικτη», γράφει συγκεκριμένα, προσθέτοντας «οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν έχουν κίνητρα προκειμένου να συμμετέχουν εθελοντικά σε μία νέα προσπάθεια διάσωσης και κινδυνεύουν να υποστούν «κούρεμα» 50%».

Όσον αφορά την Ιταλία, η εφημερίδα αναφέρει ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σημειώνοντας ιστορικό υψηλό στα επιτόκια των δεκαετή ομολόγων. Η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει αρχίσει με αποτέλεσμα να κάνει το κόστος δανεισμού δυσβάστακτο για τις χώρες.

«Η αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα. Αντί να αποτρέπουν το αναπόφευκτο για την Ελλάδα, το επείγον ζήτημα είναι τώρα να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο», καταλήγει.

star.gr