19 Ιουλίου 2011

Fitch: Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

Το «στενό μαρκάρισμα» έγινε χθες από τη Fitch, η οποία με ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα οποιοδήποτε μελλοντικό σχήμα χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μπορούσε να πυροδοτήσει την υποβάθμιση της χώρας στη χρεοκοπία (rating default event).

Ο ίδιος οίκος χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικούς τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αμφιβάλλοντας κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αντέξει τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Προς επίρρωσιν επισημαίνει ότι τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αυτές.

Η Fitch άνοιξε τα χαρτιά της απορρίπτοντας στην ουσία συλλήβδην όλα τα εναλλακτικά σενάρια συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής. Παρά ταύτα, μέχρι και χθες η γερμανική κυβέρνηση εμφανιζόταν άκαμπτη στην αξίωσή της για συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας. Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οποιασδήποτε μορφής χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα αποφασίσει η Ε.Ε., θα είναι αξιόπιστη μόνο στο βαθμό που θα διασφαλίζει εκτός από την κάλυψη των δανειακών αναγκών και τη δημοσιονομική φερεγγυότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014 ανέρχονται σε 172 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη χορήγηση ενός ακόμη πακέτου βοήθειας, συμπληρωματικό των 110 δισ. ευρώ.

Ωστόσο προβλέπει ότι με τη δομή που φαίνεται να προκρίνει η Ε.Ε. για το νέο πακέτο η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας δεν θα είναι και τόσο ομαλή.

Εμμέσως πλην σαφώς η Fitch εκτιμά ότι το ύψος του πακέτου επηρεάζεται από αστάθμιστους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν δυσμενώς.

Και τούτο γιατί κατ' αρχήν το συνολικό ύψος της βοήθειας ενσωματώνει τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπράξει στη διάρκεια αυτή η Ελλάδα από αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τόσο τα έσοδα αυτά όσο και η συμμετοχή των ιδιωτών αποτελούν εν δυνάμει τις «μαύρες τρύπες» του προγράμματος καθώς είναι πολύ πιθανόν «στόχοι» που έχουν τεθεί για κάθε ένα από αυτά τα δύο να μην επιτευχθούν. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=294461