13 Ιουλίου 2011

JP Morgan: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα CDS. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρωθούν το ποσό είναι μόνο 3,8 δις δολ.

Σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να θεωρηθεί credit event, παρουσιάζει σε σημερινή της ανάλυση η JP Morgan. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση ανταλλαγής τίτλων της ΕΚΤ, τότε δεν έχουμε CDS event, καθώς δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση σε επιλεγμένα ομόλογα μέσα σε μια έκδοση. Θα χρειαστεί να γίνει μια προσφορά εθελοντικής ανταλλαγής η οποία είναι ανοιχτή σε όλους τους κατόχους ομολόγων, αλλά στόχο έχει τους επίσημους πιστωτές (π.χ. την ΕΚΤ). Αυτό δεν συνιστά credit event.

Ακόμη, σε περίπτωση τροποποίησης/μετατροπής των όρων των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ, δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός, καθώς τα δάνεια είναι το πιο πιθανό ότι θα επαναχρηματοδοτηθούν. Οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων θα πρέπει να είναι μια εθελοντική διαδικασία. Επίσης, τα δάνεια είναι διμερή και δεν υπάγονται στα κριτήρια των πολυμερών δανείων.

Μια τρίτη περίπτωση κατά την οποία «πιθανώς δεν θα σημειωθεί credit event», είναι η συμμετοχή των ομολογιούχων σε μια ανταλλαγή των παλαιών με νέα.

Επίσης, εάν η ελληνική νομοθεσία αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε τα ομόλογα να θεωρηθούν μειωμένης εξασφάλισης σε σχέση με τα δάνεια των ΕΕ/ΔΝΤ, και εάν ενεργοποιηθεί η ρήτρα CAC (οι συγκεκριμένες ρήτρες υπάρχουν μόνο σε ομόλογα σε ξένο νόμισμα, που αποτελούν και το 10% ή και λιγότερο του ελληνικού χρέους), δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, καθώς η αναδιάρθρωση δεν περιλαμβάνει αλλαγές στους όρους του δανείου.

Ωστόσο, εάν αλλάξει η εγχώρια νομοθεσία με τέτοιο τρόπο που να αλλάζουν οι όροι στα ομόλογα που έχουν συναφθεί με βάση αυτή, θα υπάρξει credit event, καθώς «ένα restructuring credit event περιλαμβάνει αλλαγές στους όρους που έχουν ανακοινωθεί ή θεσπιστεί, από μια αρμόδια αρχή ή από την κυβερνητική αρχή».

Πιστωτικό γεγονός έχουμε όταν υπάρχει στάση πληρωμών σε κύριο κεφάλαιο ή σε τόκους, όταν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της αγοράς και γίνει αλλαγή των όρων όλων των ομολόγων (μέσω της ρήτρας CAC που χρησιμοποιείται για να υποχρεώσει την μειοψηφία να αποδεχτεί).

Ακόμη, πιστωτικό γεγονός υπάρχει σε περίπτωση μιας η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων γίνει με τέτοιο τρόπο που να είναι δεσμευτική για όλους τους ομολογιούχους (μέσω του CAC), και οι ομολογιούχοι που δεν δεχτούν, θα έχουν και αυτοί αλλαγή των όρων. Τέλος, credit event υπάρχει όταν αλλάξει η ισχύουσα εγχώρια νομοθεσία για τα ομόλογα (και που αντιστοιχεί στο 90% του συνόλου των ελληνικών ομολόγων).

Επίσης, όπως εξηγεί η JP Morgan, ενώ η αγορά επικεντρώνεται στο εάν θα προκληθεί ενεργοποίηση της πληρωμής των CDS ή όχι, «πιστεύουμε ότι και αυτό εάν συμβεί (δηλαδή να προκληθεί αιτία πληρωμής των CDS), από μόνο του δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα, καθώς τα εκτιμώμενα CDS που θα ζητήσουν πληρωμή, ανέρχονται στα 3,8 δισ. ευρώ». Και εκτιμά ακόμη ότι η έκθεση των τραπεζών σε κρατικά CDS, ανέρχεται σε 0,8 δισ. ευρώ.