20 Ιουλίου 2011

Mερική διαγραφή χρέους και πακέτο κινήτρων για τόνωση οικονομίας προτείνει για την Ελλάδα το Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας

Γερμανός εμπειρογνώμονας, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, θεωρεί αναγκαία την αλλαγή πολιτικής έναντι της Ελλάδας και προτείνει ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής στην ΕΕ την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με ένα πακέτο κινήτρων για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

"Ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας" δήλωσε ο καθηγητής Chritian Dreger, προσθέτοντας πως ο ιδιωτικός τομέας πρέπει επίσης να συμμετέχει στην αναδιάρθρωση επισημαίνοντας πως οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει πως είναι ικανές να διαχειριστούν μία μερική χρεοκοπία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η κρίση του χρέους "βάθυνε την ύφεση υποχρεώνοντας την ελληνική οικονομία σε κάμψη 4,5% φέτος με πιθανή νέα πτώση το 2012" δήλωσε. "Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την στρατηγική που είχαμε μέχρι τώρα" τόνισε ο Dreger.

Τις επισημάνσεις του συμμερίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Martin Blessing, λέγοντας πως "η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση ή μερική διαγραφή χρέους" δήλωσε χθες. Όπως διευκρίνισε ο τραπεζίτης, η Commerzbank μπορεί να αντέξει ένα κούρεμα 30% του ελληνικού χρέους.

Ο Dreger δήλωσε πως η λύση θα είναι επώδυνη και δύσκολα γίνεται σήμερα αποδεκτή από τις Γαλλία, Γερμανία και ΕΚΤ. "Ίσως συνεχίσουμε να χορηγούμε πιστώσεις στην Ελλάδα, οι οποίες όμως δεν θεραπεύουν το πρόβλημα της Ευρωζώνης στη ρίζα του. Στην πραγματικότητα θα επιδεινώσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρεών" πρόσθεσε.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η γερμανική τηλεόραση την Παρασκευή έδειξε πως το 63% των Γερμανών αντιτίθενται στην προσφορά νέων πιστώσεων στην Ελλάδα.