22 Ιουλίου 2011

http://nrk.no/drfront/resources/img/2011-07/22/26-db4a566f-e2362cb8.jpegΤο τηλεοπτικό δίκτυο NRK μετέδωσε πριν από λίγο ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι δύο ανθρώπων από την ισχυρή έκρηξη στο κέντρο του Όσλο, πολύ κοντά στην έδρα της κυβέρνησης νωρίτερα σήμερα. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία και νορβηγικά ΜΜΕ, η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα.

Όπως δήλωσαν δύο μέλη της κυβέρνησης τα οποία ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είναι σώος και ασφαλής.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου -- όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά -- και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.