12 Ιουλίου 2011

Βρετανία: Σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης της έφεσης του ιδρυτή του WikiLeaks Ασάνζ εναντίον της απόφασης έκδοσής του στη Σουηδία

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, την έκδοση του οποίου ζητούν οι αρχές της Σουηδίας, όπου κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, έφθασε πριν από λίγο στο εφετείο του Λονδίνου όπου πρόκειται να εξετασθεί η έφεσή του εναντίον της πρωτόδικης απόφασης έκδοσής του.

Η διαδικασία, η οποία άρχισε στις 10:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες. Το εφετείο δεν αναμένεται πάντως να ανακοινώσει την απόφασή του αύριο.

Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας ο 40χρονος κ. Ασάνζ, αυστραλός υπήκοος, έφθασε με ένα μαύρο όχημα σε ένα σημείο που απείχε μερικές εκατοντάδες μέτρα από το δικαστήριο, αφήνοντας αρκετό χρόνο στους φωτογράφους και τους εικονολήπτες να ‘τραβήξουν’ υλικό. Αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Μια ομάδα υποστηρικτών του κ. Ασάνζ βρισκόταν έξω από το εφετείο, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Απελευθερώστε τον Ασάνζ! Απελευθερώστε τον Μάνινγκ! Σταματήστε τους πολέμους!». Αναφερόταν στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ένα νεαρό αμερικανό στρατιώτη ο οποίος κρατείται σε απομόνωση καθώς κατηγορείται ότι παρέδωσε χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα στον WikiLeaks.

Ο κ. Ασάνζ διαψεύδει πάντα τις κατηγορίες ότι διέπραξε σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμό στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο του 2010, όπως λένε δύο Σουηδές. Δηλώνει ότι οι επαφές του με τις δύο γυναίκες ήταν συναινετικές.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έκδοση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τη Σουηδία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους μερικές ημέρες αργότερα και έκτοτε ζει στην κατοικία ενός φίλου του, του Βον Σμιθ, που παρέστη σήμερα στην διαδικασία στο εφετείο.

Πρωτοδίκως η βρετανική δικαιοσύνη είχε δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του κ. Ασάνζ, απόφαση στην οποία άσκησε έφεση. Εάν η έφεσή του απορριφθεί, ο πρώην χάκερ διαθέτει και άλλα μέσα για να αποπειραθεί να εμποδίσει την έκδοσή του.