05 Ιουλίου 2011

Σαμαράς σε Μέρκελ: Εγώ μπορώ να εφαρμόσω εναλλακτικό σχέδιο (Συνέντευξη WSJ)

http://www.real.gr//Files/Articles/Photo/66829.jpgΣε "διεθνή απομόνωση" αλλά μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Αυτή την περιγραφή κάνει για τον Αντ. Σαμαρά η Wall Street Journal η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του τονίζει πως «το διεθνές σχέδιο για την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας αποτυγχάνει και χρειάζεται επανεξέταση. Αντί να "στραγγαλίζει" την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΛΚ και τα όσα είπε στην Άνγκελα Μέρκελ: «Είπα στη Mέρκελ: Κοίτα, αν το σχέδιό σου έχει αποτέλεσμα, τότε είμαι λάθος», σημείωσε ο Α. Σαμαράς. «Όμως, αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το εφαρμόσει».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων αλλά και στην επιδείνωση της ύφεσης παρά τα σκληρά φορολογικά μέτρα και προβλέπει ότι σε τρεις μήνες το κράτος θα ζητά και πάλι χρήματα.

Η εφημερίδα επισημαίνει τις πιέσεις που έχει δεχθεί ο κ. Σαμαράς από την Ευρώπη και το ΔΝΤ για να συναινέσει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας αλλά και τη θέση που πήρε για το πρόγραμμα περικοπών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Η ψυχολογία είναι μέρος των οικονομικών και πρέπει να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μία οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις, ενώ στην παρούσα φάση τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

real.gr