16 Αυγούστου 2011

1,4 δις ευρώ ζητάει απ' την καθολική εκκλησία το ιρλανδικό κράτος για αποζημιώσεις για σεξουαλική κακοποίηση

http://www.bloomberg.com/apps/data?pid=avimage&iid=ihHRP9LNINF8Μετά τις αποκαλύψεις ότι σε πολλά ιδρύματα της καθολικής εκκλησίας στην Ιρλανδία, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν "ενδημικό" φαινόμενο η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάζεται λόγω της στενής σχέσης που έχει με την καθολική εκκλησία να πληρώσει αποζημίωσεις κοντά 900 εκ ευρώ. Τώρα ο Πρωθυπουργός της χώρας Enda Kenny τα διεκδικεί από την εκκλησία στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες για το ποιος θα τα πληρώσει τελικά.

Η ιρλανδική κυβέρνηση που έχει να παλέψει και με ένα έλλειμμα, που φέτος υπολογίζεται στο 10%, είναι αποφασισμένη να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να πάρει 1,4 δις από την εκκλησία είτε σε ρευστό, είτε σε ακίνητα. Στα 900 εκ αποζημιώσεις, που πρέπει να δωθούν σε 14,000 θύματα (ΜΟ 62,878 ερυρώ κατ' άτομο), προστιθέτονται και 157 εκ έξοδα για δικηγόρους και διάφορα άλλα έξοδα που προέκυψαν σ' όλα τα χρόνια που η καθολική εκκλησία αρνούνται το έγκλημα που τρεις ανεξάρτητες επιτροπές είχαν αποδείξει.

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι επαφές του Υπ΄Παιδείας με εκπροσώπους 18 καθολικών ταγμάτων και το κράτος θα τους ζητήσει να πληρώσουν το μισό ποσό των αποζημιώσεων και να παραχωρήσουν ακίνητα και γη στο δημόσιο. Μέχρι τώρα η εκκλησία έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να πληρώσει 300 εκ.. Το κράτος όμως θα επιμείνει να αποκτήσει πρόσβαση και στα σχολεία μιας και μέχρι τώρα το 90% των δημοτικών σχολείων ανήκουν στην καθολική εκκλησία! Το 95% των ιρλανδών είναι καθολικοί και το 65% πηγαίνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα στην εκκλησία.

http://www.bloomberg.com/news/2011-08-14/irish-chase-church-cash-real-estate-toward-2-billion-child-abuse-bill.html