11 Αυγούστου 2011

Αφιερωμένο στα παπαγαλάκια Χατζηνικολάου: Βέτο στο ΝΑΤΟ για να μείνει στην Ελλάδα το Αιγαίο! (2005)

Χθες τα παπαγαλάκια που έχει αφήσει στη θέση του στο ραδιόφωνο ο χατζηνικολάου, επειδή ζορίστηκαν να μεταφέρουν την αποκάλυψη ότι Σημίτης-Παπανδρέου είχαν συμφωνήσει να περιορίσουμε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και προκειμένου να ρεφάρουν τις εντυπώσεις είπαν σε κάποια φάση έτσι στο άσχετο ότι "φταίει όμως και ο Καραμανλής"... χωρίς εννοείται να πούνε ότι επί Καραμανλή οι συνομιλίες είχαν παγώσει. Τους αφιερώνουμε λοιπόν το παρακάτω γιατί στον Καραμανλή μπορούμε να προσάψουμε πολλά αλλά προδότης σαν αυτόν που στηρίζει με νύχια και δόντια ο Νικολάκης δεν ήταν:

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει επισήμως από το ΝΑΤΟ να αναλάβει αυτή το μισό Αιγαίο ως δική της περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση και η μεταβολή αυτή να συμπεριληφθεί στο σχετικό ΝΑΤΟϊκό εγχειρίδιο. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα της Συμμαχίας τον προσεχή Οκτώβριο, με την ΝΑΤΟϊκή πλευρά πρόθυμη να αναζητήσει «νέα λύση» και την ελληνική πλευρά να απειλεί με βέτο σε πολιτικό επίπεδο, αν δεν διατηρήσει η Αθήνα την ευθύνη για έρευνα και διάσωση στην περιοχή του FIR Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Αγκυρα ζήτησε επισήμως από τις αρχές του ΝΑΤΟ να συμπεριλάβουν στο ΝΑΤΟϊκό εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης, ως περιοχή ευθύνης της Αγκυρας, το μισό Αιγαίο, εφαρμόζοντας μονομερώς τον τουρκικό νόμο 24611 του 2001, που καθορίζει αυθαιρέτως το μισό Αιγαίο ως περιοχή ευθύνης της Τουρκίας.

Το θέμα αυτό έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο όργανο του ΝΑΤΟ για εξέταση τον Οκτώβριο του 2005, με δυσμενείς όμως συνθήκες για τις ελληνικές θέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει τις προκαταρκτικές συζητήσεις επί του θέματος με τον αρμόδιο αξιωματούχο της Συμμαχίας, που είναι Βρετανός αξιωματικός.

4 εναλλακτικές του ΝΑΤΟ

Η ΝΑΤΟϊκή πλευρά είναι έτοιμη να παρουσιάσει «τέσσερις εναλλακτικές λύσεις» στο θέμα που έχει προκύψει. Καμία όμως από αυτές δεν περιλαμβάνει την πλέον προφανή, να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή η ευθύνη για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο να βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, δηλαδή στην Ελλάδα.

Οι τέσσερις «εναλλακτικές λύσεις» που προτίθεται να φέρει στο τραπέζι το ΝΑΤΟ έχουν ως εξης:

1 «Να ερευνηθούν διεξοδικά τα επίσημα κείμενα του ICAO και του ΙΜΟ (διεθνών οργανισμών αεροπλοΐας και ναυτιλίας, αντιστοίχως) προκειμένου να διαπιστωθεί τι προβλέπεται, σχετικά με το επίμαχο θέμα, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι διατυπώσεις των σχετικών προβλέψεων...».

Η λύση αυτή είναι εκ προοιμίου δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα... λόγω των παρελθόντων χειρισμών της ίδιας της ελληνικής πλευράς: Υπενθυμίζεται ότι το 1979, κατά τη σύνταξη της Σύμβασης του ΙΜΟ στο Αμβούργο, η Αθήνα δεν κατόρθωσε να μη συμπεριληφθεί το σχετικό άρθρο, που επιβάλλει στην Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν σε μεταξύ τους συμφωνία για την περιοχή έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο για τα ναυτικά ατυχήματα.

Με βάση αυτό το άρθρο και ο ICAO πέρσι τον Οκτώβριο δεν δέχθηκε καθαρά το FIR Αθηνών ως περιοχή ευθύνης της Αθήνας για έρευνα και διάσωση σε ναυτικά ατυχήματα. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη πλήρως την ευκαιρία, έχει εκδώσει από το 2001 τον σχετικό νόμο, που «χαρίζει» στον εαυτό της το μισό Αιγαίο αλλά και τη μισή Κύπρο ως περιοχή ευθύνης της για έρευνα και διάσωση.

2 «Να εξεταστεί η τουρκική πρόταση».

Η περίπτωση είναι σαφής, με το μισό Αιγαίο και τη μισή Κύπρο στον έλεγχο της Αγκυρας.

3 «Να βρεθεί συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί τις δύο πλευρές». Το ίδιο το ΝΑΤΟ όμως συμπληρώνει ότι «η λύση αυτή έχει μάλλον μικρές πιθανότητες επιτυχίας».

Η πιο επικίνδυνη

4 «Να γίνει δεκτή η αμερικανική πρόταση για την ουσιαστική απάλειψη του σχετικού παραρτήματος του ΝΑΤΟ».

Είναι αμερικανικής έμπνευσης και η πιο επικίνδυνη. Προβλέπει με άλλα λόγια να διαγραφούν πλέον από τα ΝΑΤΟϊκά εγχειρίδια οι περιοχές έρευνας και διάσωσης, με ευθύνη ελέγχου από την Ελλάδα τα όρια του FIR Αθηνών.

Η ελληνική πλευρά, στις μέχρι τώρα άτυπες διαβουλεύσεις, επισήμανε το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βάλει βέτο σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής...

«Πένσα» Τούρκων στο Αιγαίο, με παραβιάσεις

Κάθε φορά που βγαίνουν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση οι Τούρκοι, φαίνεται πως θεωρούν ότι πρέπει και να εντείνουν τον ρυθμό των εναέριων παρανομιών τους. Ετσι συνέβη και χθες στη διάρκεια της αεροναυτικής άσκησής τους «Σφιχτή Πένσα». Σαράντα τουρκικά αεροσκάφη πετώντας σε 14 σχηματισμούς, 8 από τους οποίους οπλισμένοι, έκαναν ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Πλην των μαχητικών, πέταξαν και δύο κατασκοπευτικά-αεροφωτογραφικά RF-4, καθώς και δύο ακόμα CN 235 αεροναυτικής συνεργασίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/09/2005