05 Αυγούστου 2011

Όλη η Ελλάδα αντιστασιακή: 26.000 οι "αντιστασιακοί" που παίρνουν σύνταξη... (εσύ που είπες "πωπω ε πούστη μου", σκάσε και πλήρωνε)

Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους συντάξεων αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των αναπηρικών συντάξεων έδωσαν στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Ν. Νικολόπουλου.

Σε 26.000 περίπου ανέρχονται οι συντάξεις των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης που καταβάλλονται από το Δημόσιο, σύμφωνα με έγγραφο του Φ.Σαχινίδη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Από τις συντάξεις αυτές οι 20.373 είναι εξ ιδίου δικαιώματος και κατά μεταβίβαση συντάξεις, σύμφωνα με το ν. 1813/1988 (αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης-ΟΓΑ) και το συνολικό μηνιαίο ποσό τους ανέρχεται σε 1.385.000 ευρώ. Το ποσό ανά δικαιούχο ανέρχεται μηνιαίως από 66 έως 67 ευρώ.

Οι υπόλοιπες συντάξεις καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις των Ν. 1543/1985 και 1863/89 σε όσους έμειναν ανάπηροι, λόγω της συμμετοχής τους στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944) ή στα γεγονότα του Εμφυλίου (1946-1949), αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο αριθμός των συντάξεων αυτών βαίνει συνεχώς μειούμενος. Θυμίζει επίσης ότι καταβάλλονται με βάση βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχε απευθύνει στον υφυπουργό ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Στην ερώτηση του καλούσε το υπουργείο να απαντήσει αν προτίθεται να διεξάγει έρευνα και καταγραφή των δικαιούχων της σύνταξης Εθνικής Αντίστασης και να στείλει στοιχεία πόσοι είναι σήμερα αυτοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη σύνταξη.

Ερώτηση και για τις αναπηρικές συντάξεις

Ο βουλευτής της ΝΔ απευθύνθηκε και στο υπουργείο Εργασίας για τις περιπτώσεις των «μαϊμού αναπηρικών συντάξεων».

Στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέφερε ότι με υπουργική απόφαση έχει συσταθεί και λειτουργεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου γνωματεύσεων Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας και τα πορίσματα της τίθενται υπόψη των ασφαλιστικών ταμείων που απονέμουν τη σύνταξη για να αποφασίσουν για την υγειονομική επανεξέταση.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι για τις αναπηρικές συντάξεις του ΟΓΑ ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων φθάνει σε 126.152 και το ποσοστό των συνταξιούχων αναπηρίας ηλικίας κάτω των 65 ετών είναι 7%, ποσοστό χαμηλότερο από το αντίστοιχο της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ, σύμφωνα με το καταστατικό που τους παρέχει το Καταστατικό Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών, ζητούν την επανεξέταση των υποθέσεων είτε πρόκειται για ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, είτε για ήδη συνταξιούχους. Επισημαίνει τέλος ότι ο Διοικητής του ΟΓΑ μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε επανεξέταση συνταξιούχου ή προσώπου που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί λόγω αναπηρίας, εάν από τα στοιχεία του φακέλου πιθανολογείται ότι δεν υφίσταται η ανικανότητα για εργασία.

Σημειώνεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με σκοπό την εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου.