13 Αυγούστου 2011

32 αυτοκτονίες τον περασμένο μήνα στον Αμερικάνικο Στρατό

Ρεκόρ αυτοκτονιών σημειώθηκε τον Ιούλιο στο αμερικάνικο στρατό απ'το 2008 που άρχισε να δίνει στοιχεία για κάθε μήνα. Τα υψηλά νούμερα αποτελούν πισωγύρισμα για τον αμερικάνικο στρατό που τα προηγούμενα χρόνια είχε δώσει μεγάλο βάρος στη μείωση των αυτοκτονιών.

Οι 32 αυτοκτονήσαντες ήταν 22 εν ενεργεία στρατιώτες και 10 έφεδροι. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Ιούνιο του 2010 με 31 αυτοκτονίες.

"κάθε απώλεια είναι τραγική" είπε ο Στρ. Peter W. Chiarelli, υποδιευθυντής της Διεύθυνσης προσωπικού του αμερικάνικου στρατού. "Μπορεί τα υψηλά νούμερα του Ιουλίου να είναι απογοητευτικά αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν θετικό αποτέλεσμα".

Τα τελευταία χρόνια ο στρατός έχει βάλει μπρος μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητα των στρατιωτών να να αντιμετωπίζουν καλύτερα το στρες του πολέμου και της προσωπικής τους ζωής. Για το λόγο αυτό έχει προσλάβει εκατοντάδες συμβούλους σε θέματα πνευματιής υγείας και προσπαθεί να πείσει τους στρατιώτες ότι το να ζητήσουν βοήθεια δεν θα έχει καμία αρνητική εξέλιξη στην καριέρα τους.

Εκτός αυτού η υπηρεσία ενεργοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Πνευματικής Υγείας προκειμένου να κάνει μια μελέτη αξίας 50 εκ δολ για να γίνει στατιστική ανάλυση των αυτοκτονιών στο στρατό.

Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες δεν απέδωσαν αποτελέσματα μιας και δεν μειώθηκαν οι αυτοκτινίες που μόνο το πρώτο 7μηνο του 2011 ήταν 160, όσοι περίπου και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Να σημειωθεί ότι οι ειδικές δυνάμεις εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά αυτοκτονιών.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πίστευαν ότι η μείωση του χρόνου παραμονής των στρατιωτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα μείωνε το στρες και τις αυτοκτονίες. Τα νούμερα όμως δείχνουν πως ούτε και η αύξηση του χρόνου που περνούν στα σπίτια τους οι στρατιώτες ήταν ικανή να μειώσει τα νούμερα αυτοκτονιών.

Αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται τα ποσοστά αυτοκτονιών στο στρατό έχουν ξεπεράσει αυτά στην κοινωνία, εντούτοις αν συγκριθούν ίδιες ηλικίες, φύλο και "φυλή" φαίνεται ότι μάλλον τα ποσοστά αυτοκτονιών στο στρατό είναι μικρότερα.