01 Αυγούστου 2011

Πιο ισχυρή απ’ ό,τι πιστευόταν η βόμβα στο Όσλο

Περίπου 1 τόνο εκρηκτικών, κι όχι 500 κιλά όπως πιστευόταν αρχικά, περιείχε η βόμβα που πυροδότησε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο Όσλο στις 22 Ιουλίου, σύμφωνα με πυροτεχνουργούς που επικαλείται η εφημερίδα Dagsavisen.

Με δεδομένη την ισχύ της βόμβας, οι πυροτεχνουργοί κρίνουν τον αριθμό των 8 νεκρών ως εξαιρετικά χαμηλό. Γι’ αυτό και πιστεύουν ότι μία υπόγεια διάβαση στο 17ώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ίσως μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης. Ως θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι έλειπαν για διακοπές.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, η πλειοψηφία των Νορβηγών φέρεται να πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να υιοθετήσει πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά εγκλήματα. Το 65,5% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι οι ποινές που επιβάλλονται είναι «πολύ μικρές» και μόνο το 23,8% δήλωσε ότι είναι οι αρμόζουσες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Verdens Gang.

Καθώς ο απόηχος της επίθεσης δεν έχει ακόμη μειωθεί, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να ελέγχουν όσα λένε. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι επιθέσεις της 22ας Ιουλίου δίνουν λόγο στους πολιτικούς να συλλογιστούν ξανά «τι έχουμε σκεφτεί, πει και γράψει». Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε πως οι δηλώσεις του αναφέρονται τόσο σε πολιτικούς, όσο και σε δημοσιογράφους ή απλούς πολίτες που συνομιλούν μέσω Διαδικτύου.

Παράλληλα, ως μέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η Κυριακή, 21 Αυγούστου, στη Νορβηγία. Στο Όσλο θα λάβει χώρα συναυλία στη μνήμη των θυμάτων, με καλεσμένους επιζώντες, οικογένειες θυμάτων και μέλη σωστικών συνεργείων.