05 Αυγούστου 2011

Ρεν: Τρέχουμε για να πείσουμε τις αγορές

http://s.enet.gr/resources/2011-08/rehn1-thumb-medium.jpgΗ συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δεν έδρασε κατευναστικά στις αγορές, όπως περίμεναν οι ηγέτες της Ε.Ε., παραδέχθηκε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή της θα πρέπει να «τρέξουν». Προανήγγειλε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου. «Είναι ζήτημα εβδομάδων και όχι μηνών» τόνισε.

Σχετικά με την επίθεση που δέχονται Ισπανία και Ιταλία από τις αγορές, ο Όλι Ρεν, τόνισε πως κάποιοι από τους λόγους προέρχονται εκτός της Ε.Ε., όπως είναι το χρέος των ΗΠΑ και τα πρόσφατα στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ άλλοι λόγοι προέρχονται από το εσωτερικό της Ευρωζώνης. Όπως δήλωσε, αν και η συμφωνία της 21 Ιουλίου αποτελεί ορόσημο στη μάχη κατά της κρίσης υπήρχαν δυσκολίες για να την εμπεδώσουν οι αγορές.

Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο του πακέτου θέλει χρόνο να εφαρμοστεί, αλλά οι αγορές επιθυμούν να εφαρμοστεί τώρα. Οι προσδοκίες αυτές είναι μη ρεαλιστικές τόνισε, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αγορές απογοητεύθηκαν.

Η συμφωνία αυτή, δήλωσε, χρειάζεται να “στηθεί” τεχνικά και να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, επισήμανε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα δράσουν με διαδικασίες κατεπείγοντως και με τηλεδιασκέψεις όσο συχνά χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι μέχρι τον Σεπτέμβριο και οι αγορές να ηρεμήσουν. Από εκεί και στο εξής, εξαρτάται από τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία στα κοινοβούλια τους, με τον Όλι Ρεν, να εκτιμά πως “τα κράτη μέλη θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες”.

Αυτό είναι το τίμημα της δημοκρατίας πρόσθεσε, για να επαναλάβει ότι "η πολιτική βούληση των ηγετών της Ε.Ε. να σώσουν το ευρώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν".

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημείωσε ότι θα πρέπει να επεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά και να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως η τρέχουσα κρίση των αγορών, δεν επηρεάζει απλώς την Ευρώπη αλλά όλη την παγκόσμια οικονομία για αυτό και πρέπει να βρεθεί παγκόσμια λύση, με την Ε.Ε. να έχει τον ρόλο που της αρμόζει.

Νωρίτερα ο επίτροπος είχε προαναγγείλει την παρουσιάση έκθεσης για το ευρωομόλογο, τον Σεπτέμβριο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
enet.gr