22 Αυγούστου 2011

«Πονοκέφαλος ΔΕΘ» στην κυβέρνηση

Μπορεί η κυβέρνηση να διέψευσε τις πληροφορίες και τις φήμες περί αλλαγών στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου – ειδικά για τα περί μη εκφώνησης της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς – ωστόσο η προετοιμασία της παρουσίας του στη συμπρωτεύουσα αποδεικνύεται ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικά ερωτήματα και θέματα, που τίθενται σχεδόν πάντοτε και για κάθε πρωθυπουργική εμφάνιση στη ΔΕΘ, δεν έχουν ακόμη απαντηθεί (εξαγγελίες, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, περιγραφή στόχων και οικονομικού πλαισίου κ.α.), ενώ εκφράζονται φόβοι ότι όσο περνούν οι ημέρες τόσο θα επιβαρύνεται το κοινωνικό κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης. Η διαφαινόμενη παταγώδης αποτυχία του οικονομικού προγράμματος με τις δραματικές αποκλίσεις στους στόχους, η νέα φοροκαταιγίδα και οι συγκρούσεις με μεγάλες κοινωνικές ομάδες (δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, πανεπιστημιακή κοινότητα, ταξί, εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση κλπ) διαμορφώνουν ένα ανεξέλεγκο και επικίνδυνο κοινωνικό κοκτέιλ, που ενδεχομένως βρει πεδίο έκφρασης κατά τις ημέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ και αυτό είναι κάτι που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πρόθυμοι και διατεθειμένοι να εξετάσουν «προσαρμογές» στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, δηλαδή περιορισμό, κατά το δυνατόν, των δραστηριοτήτων του. Ειδικά των δημόσιων εμφανίσεών του, αφού κανείς δεν ξεχνά το περσινό επεισόδιο όταν ένας διαμαρτυρόμενος πολίτης του πέταξε παπούτσι.

Προς το παρόν το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει λάβει εντολή να συγκεντρώσει από τους υπουργούς τα σχετικά σημειώματα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, ενώ ανάλογα με το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.