20 Αυγούστου 2011

Γερμανία: Αρχή Πρ. Προσωπικών Δεδομένων κρατιδίου απαγόρευσε το κουμπί "Like" του Facebook

http://i.huffpost.com/gen/333588/thumbs/r-FACEBOOK-LIKE-BUTTON-ILLEGAL-GERMANY-large570.jpgΗ Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του κρατιδίου του Σλέσβικ-Χολστάιν (Το βορειότερο κρατίδιο στα σύνορα με τη Δανία) θεωρεί ότι το κουμπί "Like" του Facebook παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και ζητάει να καταργηθεί.

Ο υπεύθυνος της Αρχής ζήτησε χθες από τους δημόσιους οργανισμούς που έχουν σελίδες στο Facebook να τις κλείσουν και να αφαιρέσουν το κουμπί "Like" από τις επίσημες ιστοσελίδες τους, καθώς παραβιάζει τη γερμανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το Facebook αρνήθηκε την κατηγορία και είπε πως το κουμπί είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προσωπικών δεδομένων.

Σε ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος της γερμανικής αρχής, Weichert, λέει ότι μετά από τεχνική ανάλυση της αρχής προέκυψε ότι το Facebook παραβιάζει το γερμανικό και ευρωπαϊκό νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων μεταφέροντας δεδομένα χρηστών σε αμερικάνικους διακομιστές.

"Όποιος επισκέπτεται το facebook.com ή επιτρέπει σε ένα plug-in (όπως τα παιχνίδια του FB) πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα πρέπει να έχει υπόψη του ότι μπορεί να "παρακολουθείται" από την εταιρία μέχρι και για δύο χρόνια" είπε ο Weichert said. "Το Facebook δημιουργεί ένα ευρύ εξατομικευμένο και προσωποποιημένο προφίλ για κάθε μέλος" συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρία μπορεί να βλέπει "πληροφορίες όπως η διεύθυνση IP" χρηστών που επισκέπτονται μια σελίδα που έχει το κουμπί "Like".

"Αυτά τα τεχνικά στοιχεία, τα διαγράφουμε μέσα σε 90 μέρες" είπε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει το όνομά του όπως προβλέπει η πολιτική της εταιρίας.

Το γραφείο του Weichert κάλεσε όλους τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων στο Σλέσβικ-Χολστάιν "να σταματήσουν αμέσως να περνάνε δεδομένα χρηστών στο Facebook στις ΗΠΑ, απεγκαθιστώντας την εν λόγω υπηρεσία" και απείλεισε με τη λήψη μέτρων όσους δεν συμμορφωθούν.

Κάλεσε επίσης τους χρήστες να μην δίνουν πρόσβαση στα στοιχεία τους στα διάφορα plug-ins του Facebook και ακόμα καλύτερα να μην ανοίξουν καν λογαριασμό για να αποφύγουν το "φακέλωμα".

Οι Γερμανοί "φύλακες" των αυστηρών νόμων για τα προσωπικά δεδομένα έχουν έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με γίγαντες του Ιντερνετ όπως το Facebook και η Google και πολλές φορές με επιτυχία.

Πέρσι η Google έδωσε τη δυνατότητα σε Γερμανούς που αντιτίθονται στο Street View να θαμπώσουν τις εικόνες που εμφανίζεται το σπίτι τους, ενώ τον Ιανουάριο το Facebook έδωσε δικαίωμα σε μέλη του να έχουν περισσότερο έλεγχο στο βιβλίο διευθύνσεων email μετά από μια διαμάχη για την υπηρεσία "Friend Finder".

Η διαμάχη με το Facebook έρχεται μια βδομάδα μετά την παραίτηση ενός κορυφαίου στελέχους του κόμματος της Καγγελαρίου Μέρκελ , στο Σλέσβικ-Χολστάιν, όταν έγινε γνωστό ότι είχε μια σχέση με μια 16χρονη που γνώρισε μέσα από το Facebook.

Η παραίτηση του Christian von Boetticher ξεκίνησε μια συζήτηση για τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων στη ζωή των πολιτικών με τις γερμανικές εφημερίδες να μιλούν για μέλη του κόμματος που ήταν εκνευρισμένα με το ότι ο βουλευτής περνούσε περισσότερες ώρες στο Facebook από το να αφιερώνεται στο καθήκον του. Ο von Boetticher έκλεισε μετά την αποκάλυψη το προφίλ του στο Facebook.