06 Αυγούστου 2011

Πολύ γέλιο: Ανακοίνωση Κίνας προς ΗΠΑ σε τόνο ΔΝΤ προς Ελλάδα

Έντονη κριτική άσκησε η Κίνα στις ΗΠΑ μόλις μια μέρα μετά την υποβάθμιση της δεύτερης από την S&P. H Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να κατηγορεί μόνο τον εαυτόν της για την υποβάθμιση και ζήτησε να υπάρξει ένα νέο σταθερό νόμισμα για τα παγκόσμια αποθεματικά.

"Οι ΗΠΑ πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι οι παλιές καλές μέρες όπου μπορούσαν να δανειστούν εύκολα και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούσαν μόνοι τους" έγραψε το Xinhua, στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο, σε άρθρο του. Στο άρθρο η Κίνα απαξιώνει τις ΗΠΑ για τον "εθισμό τους στο χρέος" και την "κοντόφθαλμη πολιτική" τους.

"Η Κίνα σαν ο μεγαλύτερος δανειστής της μοναδικής υπερδύναμης (πάνω από 1 τρις$ έχουν δανείσει τις ΗΠΑ οι κινέζοι), έχει κάθε δικαίωμα να ζητά από τις ΗΠΑ να επιλύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα χρέους τους προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των κινεζικών αποθεματικών σε δολάρια" αναφέρει το άρθρο.

Προτρέπει δε τις ΗΠΑ να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και τα έξοδα για την κοινωνική ασφάλιση καθώς μια περαιτέρω υποβάθμιση θα υποδαύλιζε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα ξεκινούσε νέο γύρο οικονομικής κρίσης.

"Πρέπει να υπάρξει μια διεθνής εποπτεία γύρω απ' το θέμα του δολαρίου και ένα νέο και σταθερό και ασφαλές νόμισμα για τα αποθεματικά μπορεί να είναι η επιλογή που θα αποτρέψει μια καταστροφή απ' τα προβλήματα ενός μεμονωμένου κράτους".