22 Αυγούστου 2011

Άρση των κατηγοριών κατά του Στρος-Καν ζήτησε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Ο Ντομινίκ Στροσ-Καν κατηγορούνταν για το βιασμό της 32χρονης γυναίκαςΟι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ζήτησαν από τον αρμόδιο δικαστή να αποσύρει τις κατηγορίες για βιασμό κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

Το σχετικό αίτημα για να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατατέθηκε στη γραμματεία του δικαστηρίου τη Δευτέρα και η απόφαση του δικαστή αναμένεται να εκδοθεί την Τρίτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχε προκύψει πληθώρα στοιχείων που έθεσαν σε αμφιβολία την μαρτυρία και την αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας που κατέθεσε εναντίον του την μήνυση για το περιστατικό της 14ης Μαΐου.

Πάντως η 32χρονη έχει ασκήσει εναντίον του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και μήνυση σε αστικά δικαστήρια, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

Αν ο δικαστής εγκρίνει το αίτημα, ο Στρος-Καν θα είναι πλέον ελεύθερος να ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα η Ναφισάτου Ντιαλό συναντήθηκε για περίπου δέκα λεπτά με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς, λίγο πριν αυτός ζητήσει να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του Στρος-Καν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο συνήγορος της γυναίκας είπε ότι ο δικαστής της αρνήθηκε το δικαίωμα να βρει δικαιοσύνη για μία υπόθεση βιασμού καθώς και ότι «γύρισε την πλάτη όχι μόνο στο αθώο θύμα αλλά και σε σειρά ιατρικών και άλλων στοιχείων».

«Αν ο εισαγγελέας του Μανχάταν, ο οποίος έχει διοριστεί για να προστατεύει τις μητέρες, τις κόρες, τις αδελφές, τις γυναίκες και τους συγγενείς μας δεν αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους όταν βιάζονται ή είναι θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, τότε ποιός θα το κάνει;», προσέθεσε.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Στρος-Καν, ο οποίος εξαρχής διακήρυσσε την αθωότητα του, επισημαίνουν σε δήλωση τους ότι το γραφείο του εισαγγελέα «αξιολόγησε σοβαρά τις ανησυχίες μας και κατέληξε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Newsroom ΔΟΛ