Με πολλές και οξύτατες σε αρκετά σημεία παρεμβάσεις του στη Βουλή , κατά των αντιδρώντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. κυρίως, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο ακανθώδες ερώτημα γιατί έφερε στο χθεσινό νομοσχέδιο ρύθμιση, που απαλλάσσει αναδρομικά τον εαυτό του και όλους τους υπουργούς ώς πίσω, το 1997, για τις πριμοδοτήσεις των τραπεζών από τα διαθέσιμα του Δημοσίου.
Τα διαθέσιμα αυτά καθορίζεται επακριβώς υπό ποίες προϋποθέσεις δίνονται, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Διευθυντικά στελέχη του ΓΛΚ διαφώνησαν πλήρως με την πριμοδότηση της Proton, θεωρώντας την επισφαλή για το Δημόσιο.
Η επιμονή του υπουργού στη γραμμή των μη εξηγήσεων διατηρήθηκε αναλλοίωτη ακόμα και όταν βουλευτές υπενθύμισαν στον υπουργό ότι παρόμοια έγιναν και με την υπόθεση Κοσκωτά και ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης.
Ο υπουργός, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραποιήσει συνειδητά τα δημοσιεύματα της «Ε», παρουσιάζοντας την εφημερίδα να βάλλει κατά του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, ενώ δεν δίστασε να αφήσει υπαινιγμούς για αμαρτωλές σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ και τραπεζικών ομίλων, αφήνοντας ποταπή αιχμή για την «Ε».
Ρύθμιση
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» για την επισφαλή μεταχείριση της Proton στα μέσα Ιουλίου του 2011, κατέθεσε την ύστατη στιγμή και μία μέρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου φωτογραφική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ από το 1997, βάσει της οποίας το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της χθεσινής συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο είχε ενταχθεί η ρύθμιση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έθεσε αρχικά το θέμα, ζητώντας εξηγήσεις από το κυβερνητικό στέλεχος τόσο για την αναδρομικότητα της διάταξης όσο και για το περιεχόμενό της.
«Τι υπηρετεί αυτή η τροπολογία; Να μπαλωθεί εκ των υστέρων το πράγμα; Ναι, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι το σύστημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δουλεύει για τις τράπεζες», υποστήριξε ο βουλευτής, για να πάρει τη σκυτάλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, που σε εντονότατο ύφος καταλόγισε στον υπουργό σωρεία τυπικών και νομοθετικών παρατυπιών.
Ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, προκειμένου ο Φ. Πετσάλνικος να αποφανθεί αν έχει δικαίωμα ο υπουργός να καταθέτει επί της ουσίας τροπολογία «πέραν από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου».
Επέκρινε παράλληλα τον κ. Βενιζέλο, καταλογίζοντάς του πως οι διατάξεις τις οποίες παραβίασε, και εκ των υστέρων έρχεται να νομιμοποιήσει, είναι οι διατάξεις του σκανδάλου Κοσκωτά, τις οποίες συνέδεσε και με την αναδρομικότητα της ρύθμισης.
«Προσέξτε τη συνεπαγωγή -ανέφερε μιλώντας προς το Σώμα- με το σκάνδαλο Κοσκωτά: νόμος του '95, για να λήξει αυτή η αταξία των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου για το πώς δίδονται τα χρήματα στις τράπεζες -δίδονται μόνο σε τράπεζες με κεφαλαιακή επάρκεια. Υπουργική απόφαση του '97, απόφαση του κ. Βενιζέλου να βάλει τα χρήματα σε μία τράπεζα, που δεν έχει κεφαλαιουχική επάρκεια και νόμος εκ των υστέρων».
Ακρα δεξιά χειρ
Τον απόντα εκείνη την ώρα υπουργό εκπροσωπούσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρ. Πρωτόπαπας (όπως όφειλε), αλλά κυρίως η «άκρα δεξιά χείρα της κυβέρνησης» Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος απεφάνθη: «Δεν ξέρει το Κοινοβούλιο τι γίνεται στο μαγειρείον, με το οποίο έπρεπε να ασχολούμαστε, διότι γίνονται πολλά για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών και έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια με γραφίδες και μικρόφωνα που προσπαθούν να κατευθύνουν τα προξενιά».
Η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών στην Ολομέλεια, ο οποίος ζήτησε «δευτερογενή πληροφόρηση» επειδή απουσίασε κατά τις αρχικές τοποθετήσεις, προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Μ. Κεφαλογιάννη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. τον αποκάλεσε πρόχειρο νομοθέτη και προχειρολόγο και προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων του υπενθύμισε ότι ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός τότε των ΜΜΕ, έφερε διάταξη για την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να είναι υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο εξήντα μετοχές τεχνικών εταιρειών.
«Αφήστε λοιπόν την αλαζονεία, φερθείτε ως Βενιζέλος και όχι ως Ευάγγελος Βενιζέλος» συνέστησε.
Ακολούθησε πανδαιμόνιο για αρκετή ώρα, με τον υπουργό να ζητεί να έρθει στην αίθουσα ο Αντ. Σαμαράς, ώστε να γίνει ο διάλογος με ευπρέπεια και θεσμικότητα.
Τελικά όταν τα πνεύματα ηρέμησαν ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο για να δικαιολογήσει -πλημμελώς, ωστόσο, κατά την αντιπολίτευση- τους χειρισμούς του.
Με βασικό άξονα την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος πρόταξε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να διασφαλιστεί «η συστημική ευστάθεια και η σταθερότητα της οικονομίας».
Αλλοιώνοντας τις αποκαλύψεις της «Ε» επεσήμανε, αναφέροντάς την ονομαστικά, πως «τις τελευταίες ημέρες αποδύεται σε μια επίθεση συστηματική όχι απλά και μόνο κατά μιας μικρής τράπεζας, που ο βασικός μέτοχός της αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, αλλά και κατά του τραπεζικού συστήματος συνολικά»!
Και συνέχισε εκτοξεύοντας υπαινιγμούς: «Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει στο χώρο των ΜΜΕ, δεν θέλω να μιλήσω για τις σχέσεις ορισμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ με το τραπεζικό σύστημα. Πάντως -δήλωσε με νόημα- αυτό το τραπεζικό σύστημα είναι που κρατά στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις και στον χώρο των ΜΜΕ».
Προσπαθώντας την ίδια στιγμή να καταδείξει την πολιτική του ακεραιότητα, επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό και ανέφερε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και στη συνέχεια σε πρώτο ενικό πως «δεν απειλούμαι, δεν εκβιάζομαι, κάνω τη δουλειά μου στο όνομα του έθνους».
Δεν υπάρχει όριο!
Κάλεσε τη Βουλή να του συμπαρασταθεί, με το επιχείρημα ότι το ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος -και ακολουθώντας τα δεδομένα και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς- στηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Αντέτεινε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία κανονιστική πράξη, η οποία να λέει ότι υπάρχει όριο στην τοποθέτηση των διαθεσίμων, σε αντίθεση με ό,τι επικαλέστηκαν οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου.
Τις απόψεις του δεν υιοθέτησαν οι βουλευτές. Ο Ν. Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά παρατήρησε ότι ο υπουργός δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις και απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα διερωτήθηκε αν όλα αυτά έγιναν για να καλυφθούν πρόσωπα και ενέργειες.
Ο Αλ. Τσίπρας, που ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα, ήταν το ίδιο καυστικός. «Οι δημόσιες τράπεζες -σημείωσε επικαλούμενος τις φήμες για εξαγορά της Proton από την Τράπεζα Αττικής- δεν υπάρχουν για να διασώζουν τους φίλους τους δικούς σας και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ από το φαλιμέντο. Υπάρχουν για να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. Αν θέλει λοιπόν να εξαγοραστεί η Proton Bank ας παραδεχτεί ότι αξίζει ένα ευρώ και ας συγχωνευτεί και αυτή σε ένα δημόσιο τραπεζικό πυλώνα για να διασωθούν οι καταθέσεις του κόσμου».
«Ποιος σας είπε ότι θα κάνει ασύμφορη επιλογή η Τράπεζα Αττικής. Θα την κάνει προς όφελός της, προς όφελος των μετόχων και καταθετών της εάν ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Και με αφορμή τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ περί διάσωσης φίλων, αντεπετέθη με σκοπό να στρέψει αλλού τη συζήτηση. «Αυτό είναι εξυπηρέτηση σε ποιον; Σε αυτόν που οργάνωσε την εκδήλωση για τον Λ. Κύρκο. Σε αυτή αναφερθήκατε. Το όνομα του Λεωνίδα δεν είπατε. Είπατε ότι ο συγκεκριμένος κύριος που ελέγχεται εισαγγελικά (σ.σ. Λ. Λαυρεντιάδης) οργάνωσε την εκδήλωση, αλλά φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι υπάρχει κάποια συμμετοχή του Λεωνίδα Κύρκου στην υπόθεση».
Ο κ. Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε αποδίδοντας στο κυβερνητικό στέλεχος πανικό και έλλειμμα επιχειρηματολογίας: «Αντιθέτως -δήλωσε- προσπαθήσατε να βάλετε λόγια που δεν είπα στο στόμα μου».
Μιλώντας για την ουσία των καταγγελιών του, ρώτησε τον κ. Βενιζέλο αν αμφισβητεί ότι η τράπεζα έχει διαπιστωμένο έλλειμμα κεφαλαίου και εξειδικεύοντας περαιτέρω τις θέσεις του κατέληξε:
«Εχει εγκρίνει το Δ.Σ. των μετόχων την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο που μας πέρασε. Πού είναι αυτή η αύξηση; Την είδατε εσείς; Εμείς δεν την είδαμε ούτε ως προς το σκέλος της καταβολής των μετρητών, των 50 εκατομμυρίων, ούτε ως προς την έκδοση αντίστοιχου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου».
«Η τράπεζα είναι ασφαλής. Τη διασφαλίζει το ευρωσύστημα, η Τράπεζα της Ελλάδος και κάνουμε το καλύτερο. Δεν θα βρουν οι Ελληνες καταθέτες πιο ασφαλείς τράπεζες, περιλαμβανόμενης και της Proton που τώρα διέρχεται αυτή την κρίση και τα παλαιά μέλη της διοίκησής της ελέγχονται και ο βασικός μέτοχος ελέγχεται και τελεί υπό συγχώνευση. Κανείς δεν πρόκειται να χάσει από αυτό» ήταν η καταληκτική φράση του κ. Βενιζέλου. *
enet.gr