18 Αυγούστου 2011

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η πορεία μνήμης για τα θύματα της ναυτικής βάσης

Στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πορεία μνήμης για τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί.

Η μαραθώνια πορεία κράτησε επτά ημέρες και οι περίπου 100 διαδηλωτές διάνυσαν 300χλμ. Πλήθος πολιτών υποδέχθηκε τους πεζοπόρους έξω από το προεδρικό, με χειροκροτήματα, άνθη και επευφημίες, ενώ ακούστηκαν τα συνθήματα: "Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε", «"Ήρωες Αθάνατοι", "13 παλικάρια σκοτώθηκαν, γιατί, γιατί, γιατί", "Το αίμα κυλάει, δικαιοσύνη ζητάει".

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν 13 άτομα, που φορούσαν μπλούζες με τις φωτογραφίες των θυμάτων, ενώ τους ακολουθούσε ένα μεγάλο πανό με τα ονόματά τους. Πίσω τους οι συγγενείς των θυμάτων και οι υπόλοιποι διαδηλωτές.

Στα κιγκλιδώματα του προεδρικού, δύο μεγάλα πανό ανέγραφαν: "Χριστόφια παραιτήσου όλη η ευθύνη είναι δική σου" και "Ζητείται ηγέτης".

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα οι Κύπριοι διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γύρω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ για τις 12 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται μεγάλη παγκύπρια συγκέντρωση.