06 Αυγούστου 2011

“Τα έχασαν” στις ΗΠΑ από την υποβάθμιση

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αμερικής από την Standard and Poor`s έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στη πολιτική της σκηνή όσο και στα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που μοιάζουν να τα έχουν χαμένα, αντιδρώντας το καθένα διαφορετικά.

Η αξιολόγηση ΑΑΑ έφυγε, και ήρθε η ΑΑ+, γράφει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία.

Και μάλιστα, όπως αναφέρει η New York Times, η υποβάθμιση έγινε, παρά την επισήμανση του υπουργείου Οικονομικών, ότι τα στοιχεία των προβλέψεων του συγκεκριμένου οίκου είχαν ένα μαθηματικό λάθος ύψους $2 τρις, αναφορικά με το αμερικανικό χρέος.

Σύμφωνα με τον οίκο Standard and Poor`s, «Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το δημοσιονομικό σχέδιο στο οποίο πρόσφατα συμφώνησαν η κυβέρνηση και το κογκρέσο, δεν είναι επαρκές για να σταθεροποιήσει τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της κρατικής οικονομίας».

Λίγο πριν την υποβάθμιση, το Business Insider είχε τονίσει πως «οι αρνητικές επιπτώσεις μιας υποβάθμισης θα είναι πιο ισχυρές έναντι της πολιτικής θέσης του Ομπάμα, παρά έναντι των αγορών… Βέβαια, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υποβαθμιστεί η ισχυρότερη και ασφαλέστερη οικονομία του πλανήτη, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι».

Σύμφωνα με την Washington Post, όλα θα ξεκαθαρίσουν το βράδυ της Κυριακής, μόλις ανοίξουν οι αγορές της Ασίας.

Πάντως ήδη άρχισαν οι πολιτικές αλληλοκατηγορίες, ενώ οι δυο άλλοι μεγάλοι οίκοι (Moody’s και Fitch) παραμένουν επιφυλακτικοί διατηρώντας μέχρι στιγμής την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Στο μεταξύ, την επίσπευση της σύγκλησης έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, εν μέσω ανησυχιών για διάχυση της κρίσης χρέους.

http://www.antinews.gr/2011/08/06/116742