16 Αυγούστου 2011

Συνεχίζουν να πουλάνε οι Ρώσοι αμερικάνικα ομόλογα

Τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το αμερικάνικο υπ. οικονομικών. Αυτό που δείχνουν είναι ότι μόνο οι κινέζοι συνεχίζουν πλέον να αγοράζουν ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου ενώ όλοι οι άλλοι πουλάνε.

Η Κίνα αύξησε κατά 5,5 δις τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της που συνολικά είναι $1165.5 δις. Συνολικά τον Ιούνιο οι πωλήσεις μη αμερικάνων επενδυτών ήταν 4,5 δις δολ περισσότερες απ' ότι οι αγορές τους και αυτό είχε να συμβεία από τον Μάιο του 2009 (Πίνακας 1).

Το απόλυτο ρεκόρ όμως είναι ότι οι ιδιώτες ξένοι επενδυτές (δηλ. εκτός τις ξένες κεντρικές Τράπεζες) πούλησαν 18,3 δις περισσότερα ομόλογα απ' ότι αγόρασαν, κάτι δηλ που είχε να συμβεί πολλά χρόνια (πίνακας 2)!

Το πλέον ανησυχητικό όμως για τις ΗΠΑ είναι ότι οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους και πουλάνε μαζικά αμερικάνικα ομόλογα επενδύοντας σε χρυσό. Τον Ιούνιο ο Πούτιν έδωσε εντολή για πώληση άλλων 5 δις αμερικάνικών ομολόγων μειώνοντας αυτά που έχουν στην κατοχή τους σε 110 δις. Έτσι από τον Οκτώβριο του 2010 η Ρωσία έχει πουλήσει αμερικάνικα ομόλογα ύψους 66 δις μειώνοντας κατά 38% αυτά που έχει στην κατοχή της (Πίνακας 3).

Πίνακας 1. Αγορές-Πωλήσεις ξένων επενδυτών = -4,5 δις

Πίνακας 2. Αγορές-Πωλήσεις ξένων ιδιωτών (κόκκινο χρώμα)= - 18,3 δις

Πίνακας 3. Πωλήσεις αμνερικάνικων ομολόγων απ' τη Ρωσία

http://www.zerohedge.com/news/safe-haven-record-dump-us-treasurys-non-central-bank-foreigners-june