14 Αυγούστου 2011

Ευτυχώς που ο Μπένι έφερε πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα: "Φως Μπλερ για τα Μάρμαρα"... έλεγε τότε η προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/2003 - Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ Σημίτη για κοινή επανέκθεση με μη εμπλοκή στο θέμα της ιδιοκτησίας

Πολιτική λύση για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα προωθεί ο κ. Σημίτης, επαναλαμβάνοντας την πρόταση δανεισμού και την έκθεσή τους σε παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως-Συνάντηση Βενιζέλου με την βρετανίδα υπ. Πολιτισμού τις επόμενες μέρες

Αυτό, θα γίνει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και το πρότεινε στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στις συνομιλίες τους χθες στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σημίτης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγ. Βενιζέλος, θα μεταβεί στο Λονδίνο για νέες συνομιλίες με τη Βρετανή ομόλογό του Τέσα Τζάουελ. Και μπορεί ο κ. Μπλερ να εμμένει στην πάγια θέση του για το θέμα των γλυπτών (ότι παραμένουν δηλαδή στο Βρετανικό Μουσείο), όπως ανακοινώνει το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά η βρετανική αποδοχή για τη συνάντηση των δύο υπουργών εκτιμάται ως θετικό βήμα ωρίμανσης του θέματος, από το στενό περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού.

«Πολιτικό θέμα»

«Πρότεινα στον κ. Μπλερ, και το αποδέχθηκε, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια πρόταση στους διευθυντές του Βρετανικού Μουσείου, με την οποία καθιστά γνωστό ότι δεν θέλει να εμπλακεί στο θέμα της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων, αλλά έχει ένα μόνο σκοπό: την κοινή επανέκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Εμείς πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό δεν είναι θέμα τεχνικών ρυθμίσεων και ιδιοκτησίας, αλλά είναι ένα θέμα πολιτικό και γι' αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε πολιτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του κ. Μπλερ στη συζήτηση και στις προτάσεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το θέμα των Μαρμάρων είναι γνωστό στον κ. Μπλερ. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να το θέτουμε στη βρετανική πλευρά και να πιέζουμε».

Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζουν επίσης ότι η ελληνική πλευρά προωθεί πρόταση προς τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, με την οποία ζητά τη μεταφορά για έκθεση στην Ελλάδα ορισμένων και όχι όλων των γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Οπως εκτιμάται από το περιβάλλον του κ. Σημίτη με αυτόν τον τρόπο ίσως αποφευχθούν ορισμένες αγκυλώσεις και δυσκολίες καθώς το Βρετανικό Μουσείο θα διατηρήσει έναν αριθμό γλυπτών στην γκαλερί Ντουβίν...

Ο Βενιζέλος

Στην Αθήνα, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν από κοινού τη βάση μιας πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος με αφετηρία τη γνωστή ελληνική πρόταση που στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ενιαίας κοινής έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα. Εχω κι άλλες φορές συζητήσει το ζήτημα με τη Βρετανίδα συνάδελφό μου, τώρα όμως θα το συζητήσουμε και πάλι κατ' εντολήν των πρωθυπουργών μας και αυτό προσδίδει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στη διαδικασία αυτή».