12 Αυγούστου 2011

Κατάθεση για την έκρηξη στη ναυτική βάση πιθανόν να δώσει και ο Δ.Χριστόφιας

O πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρης ΧριστόφιαςΟ πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και τα μέλη του γραφείου του πιθανόν να κληθούν να καταθέσουν για την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου.

Ο δικηγόρος Πολύβιος Πολυβίου, που διορίστηκε ως μονομελής ανακριτική επιτροπή, για να καταλογίσει ευθύνες για την έκρηξη, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον πληροφόρησε ότι ο ίδιος και το προσωπικό του γραφείου του είναι στη διάθεσή του για να καταθέσουν, εάν θεωρηθεί σκόπιμο να κληθούν, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τον κ. Χριστόφια να προσέλθει ενώπιόν του για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

«Δεν είναι καθόλου υποτιμητικό για τον πρόεδρο, αλλά είναι τιμή για τη Δημοκρατία, ο ανώτατος άρχων να δέχεται ερωτήσεις», είπε ο κ. Πολυβίου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, και ανέφερε ότι υπήρξε προηγούμενο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, που κατέθεσε σε ανάκριση για τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και με τον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

Ο κ. Πολυβίου είπε επίσης ότι κάποια από τα έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του διαφέρουν μεταξύ τους, αν και αφορούν πρακτικά των ίδιων συνεδριάσεων, αλλά δεν ήταν σε θέση να πει προς στο παρόν αν έγινε παραποίηση εγγράφων ή όχι.

Επί της διαδικασίας, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι στις 29 Αυγούστου θα αρχίσουν οι ανοικτές ακροάσεις και στις 30 Σεπτεμβρίου θα παραδώσει το πόρισμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.