11 Αυγούστου 2011

Ποια είναι η εταιρία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο;

http://blogs-images.forbes.com/ericsavitz/files/2011/05/apple-logo2.jpgΕδώ και μερικές μέρες η Apple εκτόπισε από την πρώτη θέση την Exxon Mobil. Χθες η μετοχή της έπεσε αλλά της Exxon έπεσε ακόμα περισσότερο, και έτσι η αξία της Apple είναι $337 δις και της Εxxon $331 δις. Μία μόνο μετοχή της Apple κοστίζει $363. Η Apple πήρε τη θέση από την Exxon που την είχε από το 2005.

Η Apple αύξησε τα κέρδη της κατά 70% σε $14 δις και τον τζίρο της κατά 52% στα $65 δις για το οικονομικό έτος που τελείωσε πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Η εταιρία που τη δεκαετία του 90 ήταν ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, γνώρισε την απογείωση όταν επέστρεψε το 1997 ο ιδρυτής της Steve Jobs σαν διευθυντής και έγινε γνωστή σαν την εταιρία που φαντάζεται και κατασκευάζει ηλεκτρονικά, τα οποία ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τα χρειάζεται, έως ότου τα πιάσει στα χέρια του ή τα δει σε χέρια φίλων, όπως το iPod, το iPhone και το iPad.

Η Exxon, που το τρίτο τρίμηνο του 2008 εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει εμφανίσει εταιρία στον κόσμο, με $15 δις, θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί την ανάπτυξη της Apple μιας και οι προοπτικές της σχετίζονται άμεσα με την τιμή του πετρελαίου και την εύρεση νέων αποθεμάτων. Αντίθετα η ανάπτυξη της Apple μπορεί να ανακοπεί μόνο απ΄την καινοτομία.

Στο τελευταίο τρίμηνο η Apple ανακοίνωσε διπλασιασμό των κερδών της στα $7,3 δις λόγω αύξησης στις πωλήσεις iPhone και iPad, ενώ αύξησε κατά 82% τον τζίρο της στα $29 δις.

Την ίδια περίοδο η Exxon Mobil ανακοίνωνε αύξηση κερδών 41%, σε σχεδόν $11 δις, τα μεγαλύτερα μετά το ρεκόρ των $15 δις του 2008, ενώ ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 36% στα $125 δις.

Εκτός ΗΠΑ οι μόνος εταιρίες που πλησιάζουν αυτά τα νούμερα είναι η PetroChina Co. και η βραζιλιάνικη κρατική εταιρία πετρελαίου και ενέργειας Petrobras.

Στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 80 η εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία ήταν αρχικά η AT&T Inc και μετά η ΙΒΜ πριν οι Exxon και η General Electric αρχίσουν να εναλλάσσονται στην πρώτη θέση. Το 1999 η Microsoft πέρασε και τις δύο, αλλά το 2000 η GE ξαναπέρασε μπροστά. Από το 2005 την πρώτη θέση κατείχε σταθερά η Exxon Mobil.

Επόμενος στόχος για την Apple είναι πλέον να γίνει στον τομέα της τεχνολογίας η εταιρία με το μεγαλύτερο τζίρο. Αν κρίνουμε από το ότι στο τελευταίο τρίμηνο η Hewlett-Packard Co. είχε τζίρο $31.6 δις και η Apple $28.6 δις... μάλλον θα τα καταφέρει τον επόμενο χρόνο.