22 Αυγούστου 2011

Αυξήσεις τιμών ζητούν τα κυλικεία (αεροδρόμια, τραίνα, καράβια)

Νέο κύκλο αντιδράσεων, αυτή τη φορά από τις επιχειρήσεις κυλικείων που διακινούν διατιμώμενα είδη (σε πλοία, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων κ. λπ.) φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου σε αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης αναπροσαρμογή των τιμοκαταλόγων των διατιμώμενων ειδών, σημειώνοντας ότι παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τόσο του ΦΠΑ όσο και των πρώτων υλών την τελευταία τριετία οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές. Ετσι, δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν να πωλούν τα συγκεκριμένα είδη (καφέ, τσάι, νερό, τοστ, σάντουιτς) στις ίδιες τιμές.

Την αρχή έκαναν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, οι οποίοι με επιστολή τους προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ζήτησαν να εξεταστεί η αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των τιμών στα διατιμημένα προϊόντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι πλοιοκτήτες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλείσουν τα κυλικεία των πλοίων τους τοποθετώντας μόνο αυτόματους πωλητές νερού και καφέ καθώς η λειτουργία τους με τις ισχύουσες τιμές διατίμησης κρίνεται ασύμφορη εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ.

Στην επιστολή τους οι ακτοπλόοι σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η μη αλλαγή της τιμής των διατιμημένων προϊόντων τα οποία πωλούνται στα κυλικεία των πλοίων μας, η παράλληλη επιβάρυνση των προϊόντων αυτών και η πώληση των διατιμημένων προϊόντων επί έτη στις ίδιες τιμές καταδικάζουν τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα μπαρ επί των πλοίων σε πτώχευση».

Οπως αναφέρουν, μια τέτοια κίνηση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές αλλά και για την απασχόληση καθώς ναυτικοί που σήμερα απασχολούνται στα κυλικεία των πλοίων θα χάσουν τη δουλειά τους. Επιπλέον, η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας εκτιμά ότι με τον ΦΠΑ στο 23% όλα τα προϊόντα θα ακριβύνουν υπέρμετρα και αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένες πωλήσεις και κατ' επέκταση στη μειωμένη είσπραξη ΦΠΑ από το κράτος.

Ανακοστολόγηση το 2008. Η διατίμηση των προϊόντων των κυλικείων σε πλοία, αεροδρόμια, σταθμούς και γενικότερα σε κλειστές αγορές εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1990 ενώ σε ορισμένα προϊόντα όπως τα εμφιαλωμένα νερά ήταν υποχρεωτική και η αναγραφή της τιμής στις συσκευασίες. Το 2003 μπήκε τέλος στις αναγραφόμενες τιμές ενώ στη συνέχεια με αγορανομική διάταξη του 2005 το αρμόδιο υπουργείο έβαλε πλαφόν σε τιμές συγκεκριμένων προϊόντων όπως καφές, τσάι, τοστ εμφιαλωμένο νερό και υποχρεωτική πώληση από τα σημεία αυτά με το σκεπτικό της προστασίας των καταναλωτών από παράλογες και αδικαιολόγητες κοστολογήσεις σε κλειστές αγορές, μεταξύ των οποίων τα κυλικεία των πλοίων και τα αεροδρόμια. Το 2008 το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην ανακοστολόγηση και για πρώτη φορά συμπεριελήφθησαν στα προϊόντα διατίμησης και είδη που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων, ιδιωτικών και δημόσιων, με λίστα συγκεκριμένων προς πώληση προϊόντων.

tanea.gr