23 Αυγούστου 2011

Τόσο άσχετος ρε Μπένυ!! Να υπογράψεις τη συμφωνία με τους Φινλανδούς με τον αυτόματο πιλότο;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyDFDN8kZTt2MhddN8KdI6Si7LVqzrmB1X_OCHMcy76NcxwvHYuxAaHpJCJaxIxX9OW6W4ge0dgA6ZFKRKCxEgL_hH6FjmST9_rgYr8uO53irzWgYKsMHc2iNjTa92oNII3Y6ZX6Mv0lYO/s1600/benizelos2.jpgΤην επομένη του Δεκαπενταύγουστου, μάθαμε μετά από ανακοίνωση της Φινλανδικής Κυβέρνησης ότι ο Βενιζέλος υπέγραψε συμφωνία παροχής εγγυήσεων προς την Φινλανδία προκειμένου να μας δανείσει χρήματα. Λίγο μετά αφού έγινε ρόμπα ο Βενιζέλος έλεγε: "Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου"... αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο προβλέπονταν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής!

Μάλιστα τα παπαγαλάκια του μέσω του πρασινοφρουρού του ΑΠΕ διέδιδαν ότι η συμφωνία συμπεριλαμβανόταν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου:
"Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.
Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ. Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία. "
Σήμερα αποδεικνύεται ότι στις 21 Ιουλίου δεν είχε παρθεί καμία τέτοια απόφαση και όλα έγιναν μετά από διμερείς επαφές του Βενιζέλου και μάλιστα συνεργατών του, μιας και ο ίδιος ευρισκόμενος σε διακοπές δεν παρακολουθούσε το θέμα, αλλά έσπευσε να συμφωνήσει προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητος τις διακοπές του... και δε νομίζω να πιστεύει κανείς τις παπαριές του ΑΠΕ και του ίδιου του Μπένυ για βιντεοδιάσκεψη τη μέρα του Δεκαπενταύστου ή τις προηγούμενες μέρες που ήταν ΣΚ, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο Μπένυ έκανε μπάνια στη Σκιάθο.

Μετά τις αντιδράσεις μικρότερων κρατών (Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία) ήρθε χθες και η γερμανική κυβέρνηση να δηλώσει δια του εκπροσώπου της ότι δεν ξέρει τίποτα για καμία συμφωνία και περιμένει να ενημερωθεί απ' τις Βρυξέλλες, αλλά "μία τέτοιου είδους συμφωνία εις βάρος άλλων κρατών μάλλον δεν είναι σύννομη".

Σήμερα βγήκε η Φινλανδία και ανακοίνωσε επίσημα ότι κάνει πίσω και θα ψάξει άλλο τρόπο... ο Βενιζέλος βέβαια δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη γκάφα που έκανε και την οποία παρακάλαγε με επιστολή τους Ευρωπαίους να ακυρώσουν...

Διαβάστε και την είδηση που δείχνει ότι ο Βενιζέλος δεν διαπραγματεύτηκε σε κανένα σημείο τη συμφωνία και όλα έγιναν με τον αυτόματο πιλότο... αν είχε διαπραγματευθεί και δεν ήθελε να γίνει ρόμπα θα είχε ενημερώσει πχ. τους υπόλοιπους στην ΕΕ και θα έλεγε στους Φινλανδούς: Δεν μπορώ γιατί οι άλλοι δεν μ' αφήνουν... αλλά είπαμε: Αυτοί είναι οι εγκέφαλοι που μας κυβερνάνε:

Η Φινλανδία διατεθειμένη να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία της με την Ελλάδα για την παροχή εγγύησης στο δάνειο που θα δώσει, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειό της. «Όλοι γνώριζαν από πριν ότι αυτό (σ.σ.: η παροχή εγγύησης) αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».

Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ελλάδα για να εξασφαλίσει εγγύηση για τη συμβολή της στο δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις από άλλες τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης - Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία -, οι οποίες δήλωσαν ότι θα ζητήσουν και αυτές εγγύηση για τα δάνεια που θα δώσουν, εφόσον η Ευρωζώνη εγκρίνει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε με επιστολή του στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ να αποφασίσουν για το αίτημα που έθεσαν οι χώρες αυτές.

Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από χώρες που άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία και την Ισπανία. Σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post (Ράινισε Ποστ), την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική στη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Οι χώρες θα επιτύχουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, δήλωσε ο κ. Κλάους - Πέτερ Φλόσμπαχ, ενώ πρόσθεσε ότι η αναζήτηση ειδικών όρων από ορισμένες χώρες είναι «λάθος τρόπος».

Ο κ. Κατάινεν δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να μην αρχίσουμε να μιλάμε τώρα για ανταγωνιστικά μοντέλα (σ.σ.: εγγυήσεων)», προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ στενές διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με όλους τους εταίρους στην Ευρωζώνη και ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι η διαφωνία μπορεί να λυθεί «εντός εβδομάδων», ενώ αρνήθηκε ότι η συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη ότι χρειαζόμαστε την εγγύηση», δήλωσε, αναφέροντας στη συνέχεια: «Έχουμε πει στους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντική. Είναι μέρος της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε μία λύση».

Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας προβλέπει την κατάθεση από την Ελλάδα μετρητών σε ένα κρατικό λογαριασμό, τα οποία η σκανδιναβική χώρα θα επενδύσει σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας. Το ποσό που θα κατατεθεί, μαζί με τους τόκους των ομολόγων, θα καλύψει το δάνειο που θα δώσει η Φινλανδία στην Ελλάδα, αναφέρει το Ρόιτερ. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, τα μετρητά θα αντιστοιχούν στο 20% του ποσού, για το οποίο θα δοθεί εγγύηση.