31 Αυγούστου 2011

Γαλλία: «Όχι» σε διμερείς συμφωνίες για Ελλάδα

http://downloads.naftemporiki.gr.edgesuite.net/static/11/08/31/pecresse.jpgΠλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας, χωρίς διμερείς συμφωνίες, ζητεί η Γαλλία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Θέλουμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και τίποτα πέρα από αυτό. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διμερής συμφωνία χωρίς την έγκριση και τη συμφωνία όλων των χωρών της ευρωζώνης», είπε η Βαλερί Πακρές σε δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.

Η στάση της Φινλανδίας να υπογράψει διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.

Γερμανία: «Πράσινο» από το υπουργικό για την ενίσχυση του EFSF

Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κύρωσή του από τη βουλή μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Τον προηγούμενο μήνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να χορηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περισσότερες εξουσίες σε έκτακτες συνθήκες, όπως πιθανό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αγορά κρατικών ομολόγων.

Το EFSF θα έχει επίσης την υπό όρους δυνατότητα να χορηγεί στις χώρες, προληπτικά γραμμές πίστωσης, όπως κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να δανείζει χρήματα σε χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων οι οποίες έχουν προσφύγει σε προγράμματα βοήθειας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι παρά τυπική διαδικασία. Αντίθετα, η συζήτηση του θέματος στην Κάτω Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι περισσότερο έντονη, καθώς ορισμένοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν εναντιωθεί ανοικτά στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού ταμείου.

Ωστόσο, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν ανακοινώσει ότι θα το υποστηρίξουν. Η αντίστοιχη συνεδρίαση της Ανω Βουλής θα διεξαχθεί στις 29 ή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters

naftemporiki.gr