12 Αυγούστου 2011

Τη βιντεοκάμερα του Breivik ψάχνει τώρα η Αστυνομία... εμείς το είπαμε πριν 15 μέρες

Η νορβηγική αστυνομία αναζητά βιντεοκάμερα του Μπρέιβικ, με την οποία, σύμφωνα με κάποια μέσα ενημέρωσης, ενδέχεται να μαγνητοσκόπησε το μακελειό, όπως είχαμε γράψει από τις 30 Ιουλίου (O Breivik έχει τραβήξει βίντεο από τις επιθέσεις και θέλει να το στείλει στο wikileaks;;;).

Νεαρός κρατείτο 17 ώρες στη φυλακή ως ύποπτος για την επίθεση στη Νορβηγία! Η οικογένειά του, που δεν είχε νέα του, θεωρούσε ότι είχε πέσει νεκρός από τα πυρά του Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια.

Ένας νεαρός 17 ετών, που γλίτωσε από την επίθεση που εξαπέλυσε στις 22 Ιουλίου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας, κρατήθηκε σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα από την αστυνομία, καθώς τον θεωρούσαν ύποπτο, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο μία εφημερίδα.

Όλο το διάστημα των 17 ωρών που ο νεαρός κρατούνταν από την αστυνομία η οικογένειά του δεν είχε νέα του και θεωρούσε ότι είχε πέσει νεκρός από τα πυρά του Μπρέιβικ, αναφέρει η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang (VG).

«Πίστευα ότι ήταν τρελοί που νόμιζαν ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο νεαρός Άνζορ Ντζουκάεφ, που κατάγεται από την Τσετσενία.

Ο Ντζουκάεφ πέρασε τη νύχτα της 22ας προς την 23 Ιουλίου σε ένα κελί λίγα μέτρα μακριά από τον Μπράιβικ, καθώς η αστυνομία πίστευε ότι μπορεί να είναι συνεργός του.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε τον Ντζουκάεφ εκτιμώντας ότι ο νεαρός είχε περίεργη συμπεριφορά και ότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει με επαρκή τρόπο την ταυτότητά του.

Ο Ντζουκάεφ εξήγησε ότι η «παρεκκλίνουσα», όπως την χαρακτήρισε η αστυνομία, συμπεριφορά του οφείλεται στις εμπειρίες του από την Τσετσενία.

«Όταν ήμουν μικρός ζούσα σε ένα σπίτι γεμάτο πτώματα. Θυμάμαι ότι είχα δει σκυλιά να τα τρώνε. Υπήρχαν και άλλα πράγματα που με βοήθησαν να διατηρήσω την ψυχραιμία μου», επεσήμανε ο νεαρός.

Ο Ντζουκάεφ αφέθηκε ελεύθερος το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου και μόλις τότε κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, η οποία τον αναζητούσε στα νοσοκομεία.

«Καθώς περνούσαν οι ώρες πειθόμουν όλο και περισσότερο ότι είναι νεκρός», δήλωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του που βρισκόταν επίσης στο νησί Ουτόγια την ώρα του συμβάντος.

Εν τω μεταξύ η νορβηγική αστυνομία αναζητά μία βιντεοκάμερα του Μπρέιβικ, με την οποία, σύμφωνα με κάποια μέσα ενημέρωσης, ενδέχεται να μαγνητοσκόπησε το μακελειό της 22ας Ιουλίου.

Η βιντεοκάμερα «είναι κάτι που αναφέρεται στις ανακρίσεις του και στο μανιφέστο» που ο Νορβηγός ανέβασε στο Διαδίκτυο λίγο πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις του, δήλωσε ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στην κατοχή μας την κάμερα, αλλά την αναζητάμε», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές του Κράμπι γίνονται την ώρα που αρκετά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, βάσει ανώνυμων μαρτυριών όσων γλίτωσαν από το μακελειό στο νησί Ουτόγια, ότι ο Μπρέιβικ μαγνητοσκόπησε τις πράξεις του εκεί.

Στο μανιφέστο του μάλιστα ο δράστης της διπλής επίθεσης προτείνει στους αναγνώστες του να χρησιμοποιήσουν μία ψηφιακή κάμερα AEE P80 για «να καταγράψετε την επιχείρησή σας».

Προσθέτει μάλιστα ότι είναι βολικό να στείλει κανείς την κάρτα μνήμης με το ταχυδρομείο σε κάποια εφημερίδα. Μέχρι τώρα καμία εφημερίδα δεν έχει ανακοινώσει ότι έχει λάβει ένα ανάλογο βίντεο από τον Μπρέιβικ.