05 Αυγούστου 2011

Από τον Μάιο ακινητοποιημένα στο έδαφος τα F-22 Raptors στις ΗΠΑ

Οι αμερικάνοι πιλότοι των F-22 Raptors κινδυνεύουν να χάσουν την "πιστοποίηση" να πετάνε τα συγκεκριμένα αεροπλάνα τα οποία παραμένουν στο έδαφος από τον Μάιο. Οι ιπτάμενοι πρέπει κάθε μήνα να συμπληρώνουν κάποιες ώρες ασκήσεων και αν δεν πετάξουν για 7 μήνες χάνουν την άδεια να πετάνε τα F-22.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/Two_F-22A_Raptor_in_column_flight_-_(Noise_reduced).jpg/220px-Two_F-22A_Raptor_in_column_flight_-_(Noise_reduced).jpgΈτσι πολλές βάσεις που έχουν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα θα υποχρεωθούν να διοργανώσουν προγράμματα επανεκπαίδευσης των πιλότων τους. Ήδη οι πιλότοι των συγκεκριμένων αεροπλάνων έχουν διαταχθεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους μέχρι να μπορούν να πετάξουν πάλι. Τα F-22 είναι ακινητοποιημένα αφού τον Μάιο πιλότοι διαμαρτυρήθηκαν για υποξία που προήλθε μάλλον από διαρροή μονοξιδίου του άνθρακα και άλλων τοξινών στον αέρα που αναπνέουν μέσα στη μάσκα.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/F-22_supersonic_090622-N-7780S-014.jpg/170px-F-22_supersonic_090622-N-7780S-014.jpgΠροβλήματα παρατηρήθηκαν σε 14 πιλότους στις 6 από τις 7 βάσεις που χρησιμοποιούν τα F-22. Οι πιλότοι παρουσίασαν συμπτώματα υποξίας, πχ. κάποιος δεν θυμόταν πως αλλάζουν οι συχνότητες επικοινωνίας, ενώ κάποιος άλλος πήρε σβάρνα και μερικά δέντρα κατά την προσγείωση και δεν θυμόταν τίποτα απ' το ατύχημα. Στο αίμα των πιλότων βρέθηκαν από προϊόντα καύσης λαδιών μέχρι υπολείμματα αντιψυκτικού και σε μια περίπτωση προπάνιο! Όλες αυτές οι τοξικές ουσίες περνάνε στο αίμα των πιλότων από το σύστημα δημιουργίας οξυγόνου που έχουν τα F-22 και διοχετεύουν στους πιλότους κατά την πτήση.

Όπως ισχυρίζονται οι αμερικάνοι το F-22 Raptor είναι το καλύτερο αεροπλάνο στο κόσμο μιας και εκτός της τεχνολογίας stealth μπορεί να εκτελεί επιθέσεις τόσο αέρος-αέρος (αερομαχίες-αναχαιτίσεις) όσο και αέρος-εδάφους.