06 Αυγούστου 2011

Αποκάλυψε την ταυτότητά του ο «μπλόγκερ» fjordman που αναφέρει ο Μπράιβικ

Σήμερα αποκάλυψε την ταυτότητά του ο μπλόγκερ fjordman (έχει σταματήσει να γράφει στο blog του από το 2005 αλλά συνέχιζε να σχολιάζει και να γράφει σε άλλες σελίδες με το ψευδώνυμο fjordman)στον οποίο αναφερόταν συχνά ο Μπράιβικ, δράστης της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου.

O ανώνυμος μπλόγκερ, που ανέφερε αρκετές φορές στο μανιφέστο του ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δράστης της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και το νησί Οτόγια, αποκαλύφθηκε σήμερα με συνέντευξη του στην Νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα, δημοσίευσε την αποκλειστική συνέντευξη και τη φωτογραφία του 36χρονου Πέντερ Γένσεν, ο οποίος επεσήμανε ότι είχε συμβουλευθεί τον δικηγόρο του, πριν αποφασίσει εάν θα την παραχωρούσε ή όχι. Όπως δήλωσε ο ίδιος «Έχω προειδοποιήσει την οικογένειά μου για αυτή τη συνέντευξη και για τη δική μου ασφάλεια τώρα θα κρυφτώ», προσθέτοντας ότι «ήθελα να δώσω τη συνέντευξη αυτή επειδή κάποια στιγμή θα γινόταν γνωστό το όνομά μου. Είναι επίσης ένας τρόπος να καθαρίσω το όνομά μου».

Ο Γένσεν έγραφε στο ιστολόγιό του με το όνομα Fjordman (ο άνθρωπος των φιόρδ) και συχνά εξέφραζε απόψεις επικριτικές προς το Ισλάμ.

Η αστυνομία τον ανέκρινε χθες Πέμπτη και τον θεωρεί μάρτυρα, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Παλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι. Ο ίδιος ο Γένσεν όμως, αναφέρει στην συνέντευξή του, ότι εξεπλάγη από το γεγονός ότι το όνομά του αναφερόταν 100 φορές στο μανιφέστο των 1.500 σελίδων του Μπράιβικ, το οποίο όπως ανέφερε, δεν έχει διαβάσει. Δεσμεύθηκε επίσης, ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το όνομα Fjordman ξανά, ενώ αποκάλυψε ότι ο Μπράιβικ του έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 2009 και το 2010 ζητώντας του να συναντηθούν, χωρίς ο ίδιος να δεχθεί. Είπε σχετικά, ότι «Δεν ξέρω γιατί μου το ζητούσε, όμως αρνήθηκα. Όχι επειδή μιλούσε για βία, αλλά επειδή είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι βαρετός, όπως ένας πλασιέ ηλεκτρικών σκουπών».

Στο ιστολόγιό του ο Γένσεν έχει κείμενα με τίτλους: «Το Ισλάμ είναι η πιο επιθετική θρησκεία», «Γιατί δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους μετριοπαθείς μουσουλμάνους», «Επιδημία βιασμών από τους μουσουλμάνους της Σουηδίας».

«Δεν έχω δει κανέναν να επιτίθεται σε κάποιον εξαιτίας όσων έχω γράψει», απάντησε ο Γένσεν όταν ρωτήθηκε αν μετανιώνει για κάποια από τα γραφόμενά του. «Και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που τα έχουν διαβάσει» επίσης σχολίασε.