31 Αυγούστου 2011

Handelsblatt: Παροχή εγγυήσεων με τη μορφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDDp1Vn9WLy34Zkz4lIE1xZrQraYTHX0tuvoZw22I4BqE0LIkU1SV-HxkaSDElTJrqSgb93gvCLpa-QpbqJlVq8VzF87gw4mwsyrWtEghXk6LTmByXXqpUNQIWe-H8vrzfO7klHOklTx7O/s1600/Handelsblatt_Grafik.jpgΤην παροχή εγγυήσεων με τη μορφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών για να διασφαλιστεί το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Επικαλούμενη ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για πρόταση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, την οποία έχει ήδη προτείνει στους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει στις χώρες της Ευρωζώνης ως εγγύηση τα κρατικοποιημένα μερίδια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα προκύψουν από τη μερική κρατικοποίησή τους σε αντάλλαγμα προς τις ενισχύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τις τράπεζες στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αναλυτές μια τέτοια εξέλιξη πέραν από τις επιπτώσεις που θα είχε στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την κεφαλαιαγορά ενδεχομένως να επέφερε νέες καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.