04 Αυγούστου 2011

Η NASA εντόπισε νερό στον Άρη!

http://img.protothema.gr/E96F70BDD84DFE3E41A061BD253ED26C.jpgΜέσα από την παρατήρηση φωτογραφιών που απεικονίζουν τα βουνά του Άρη έρχεται ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη ότι όχι μόνο υπάρχει νερό εκεί, -ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή- αλλά ότι ρέει και άφθονο!

Τα εν λόγω ευρήματα που έφερε στο φως την Πέμπτη το επιστημονικό περιοδικό «Science» είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

Αναλυτικότερα, σε μια σειρά φωτογραφιών από το δορυφόρο που παρακολουθεί την τροχιά του Άρη διακρίνονται καθαρά πολλά και μεγάλα σε έκταση «ποτάμια» με λίγα μέτρα πλάτος και μάλιστα ανάμεσα σε βράχους, ενώ διαθέτουν μεγάλη ορμή, αφού διανύουν εκατοντάδες μέτρα προς τα κάτω μέχρι να φτάσουν στο έδαφος.

Την εμφάνισή τους την κάνουν όταν τα βραχώδη πετρώματα ζεσταθούν από τον καλοκαιρινό ήλιο, όπου και αποκτούν υγρή μορφή, καθώς το χειμώνα, επιστρέφουν στην αρχική – στέρεη κατάστασή τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα «ποτάμια» αυτά έχουν συσταθεί από λάσπη που έχει αποψυχθεί.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουν προέλθει από κάτι άλλο εκτός από νερό που διαρρέει τις πλαγιές», επισημαίνει ο Richard Zurek, επικεφαλής του προγράμματος μελέτης του Άρη (Mars Reconnaissance Orbiter) από τη NASA.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τα «ποτάμια» αυτά εμφανίζονται ακόμη και σε θερμοκρασίες που είναι πολύ ψυχρές για το γλυκό νερό, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αλμυρό νερό.
«Η καλύτερη εξήγηση που έχουμε για αυτές τις παρατηρήσεις μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για υφάλμυρο νερό," δήλωσε ο καθηγητής Alfred McEwen από το Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η αλμύρα μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία το νερό παγώνει, και αλμυρό νερό, ίδιο με αυτό που βρίσκεται στους ωκεανούς της Γης, θα μπορούσε να υπάρχει σε αυτές τις περιοχές το καλοκαίρι.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο στοιχείο για νερό που κυλάει σε πλανήτη και όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής», δήλωσε ο καθηγητής McEwen.

"Το υγρό νερό είναι απολύτως απαραίτητο για τη ζωή, και βρήκαμε τη ζωή στη Γη σχεδόν σε υγρή κατάσταση", συμπλήρωσε οLouis Dartnell, αστροβιολόγος στο University College του Λονδίνου, ο οποίος εντούτοις δεν συμμετείχε στην παρούσα μελέτη.

"Επομένως, ίσως και να υπάρχουν σκληραγωγημένα μικρόβια που μπορούν και επιβιώνουν στην επιφάνεια του Άρη κατά τις σύντομες καλοκαιρινές περιόδους», καταλήγουν οι ειδικοί.

Δείτε video εδώ.

protothema.gr