04 Αυγούστου 2011

O ορισμός του ηλίθιου: Προσπαθούσε να μετατρέψει την κατσαρόλα σε πυρηνικό αντιδραστήρα!

http://static.doldigital.net/webstatic/9DBF9EAFB481065B051EA4C975FFDA7E.jpgΈνας 31χρονος Σουηδός συνελήφθη επειδή προσπάθησε να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στην... κουζίνα του, καταγράφοντας τις σχετικές προσπάθειές του στο ιστολόγιο και στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Ρίτσαρντ Χαντλ, από το Άνγκελχολμ της νότιας Σουηδίας, αγόρασε προ μηνών υλικά όπως ανιχνευτές καπνού (περιέχουν μικρή ποσότητα αμερίκιου), ρολόγια κ.ά. και επιχείρησε ορισμένα τουλάχιστον ανορθόδοξα πειράματα στην κουζίνα του.

Οι απόπειρές του δεν πήγαν πολύ μακριά: Κατάφερε να αναμείξει σε μία κατσαρόλα αμερίκιο, ράδιο, βηρύλλιο και θειικό οξύ, πετυχαίνοντας «τήξη» (έναν έντονο βρασμό) όπως την περιέγραψε στο μπλογκ του.

Ο 31χρονος εξέφρασε την απορία του γιατί ενώ το περιστατικό έγινε πριν από 3-4 μήνες «η αστυνομία έφτασε πριν από δύο εβδομάδες». Παραδέχτηκε πάντως ότι μετά την ατυχή έκβαση του πειράματος, καθάρισε την κουζίνα του, αγόρασε και άλλο ράδιο και συνέχισε τις απόπειρές του.

Η αστυνομία επενέβη όταν αντιλήφθηκε ότι ο 31χρονος «χειριζόταν ραδιενεργά υλικά με μη ασφαλή τρόπο» και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αυξημένη ραδιενέργεια ούτε στο διαμέρισμά του, ούτε κίνδυνος για τους γείτονες.

«Ήμουν περίεργος να δω αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό. Πρόκειται απλά για ένα χόμπι», είπε ο Χαντλ, ο οποίος, μετά την επέμβαση της αστυνομίας, έθεσε τέλος στα πειράματά του με μία λιτή ανακοίνωση στο Διαδίκτυο: «Το εγχείρημα ματαιώνεται!».

Ο 31χρονος Σουηδός κρατήθηκε για λίγο από τις Αρχές και αφέθηκε ελεύθερος. «Εξακολουθώ να είμαι ύποπτος για παράβαση του νόμου περί ασφάλειας έναντι της ραδιενέργειας» παραδέχτηκε.