02 Αυγούστου 2011

Υπόθεση Proton Bank: Στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνει το πόρισμα της Αρχής

http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/scale_span8/images/story/lavrediadis.jpgΠεριγραφή αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνει το 5σέλιδο πόρισμα της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, με το οποίο δρομολογήθηκε χθες η ποινική αξιολόγηση της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, με εμπλεκόμενους το μεγαλομέτοχο της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και επτά τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, το πόρισμα αναφέρεται σε «Συγκρότηση ομάδας» για επτά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας, τα οποία ήταν μέλη και στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων. Στην ομάδα αυτή αποδίδεται «διαρκής δράση» καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 αλλά και «δόλος».

Ως «ηγετική φυσιογνωμία» της ομάδας εμφανίζει το βασικό μέτοχο της Proton Λ. Λαυρεντιάδη που ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. και ως βασικό αδίκημα καταδεικνύει την «υπεξαίρεση» σε βάρος των καταθετών της Τράπεζας αλλά και των λοιπών -αμέτοχων στα διοικητικά- μετόχων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το 2010, η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton χορήγησε με προνομιακούς όρους δάνεια σε εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονταν από τον Λ. Λαυρεντιάδη, όπως η Alapis. Μέρος από τα δάνεια αυτά κατέληξαν σε εταιρείες χαμηλού προφίλ του Λ. Λαυρεντιάδη, οι λογαριασμοί των οποίων είναι στην Τράπεζα Πειραιώς. Υπάλληλος της Alapis, με δέκα επιταγές που εξαργύρωσε, εισέπραξε μετρητά αποκομίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανετέθη – με συνδρομή και κλιμάκιο του ΣΔΟΕ - στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, ο οποίος εδώ και τρεις μήνες διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για την Alapis λόγω ενδείξεων για χρηματιστηριακή απάτα και φορολογικά αδικήματα. Εκτός από την Alapis ερευνώνται η Νεοχημική και η ΒΦΛ οι οποίες λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Αρχικά ήταν συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Αργότερα ο επιχειρηματίας αποχώρησε μεταβιβάζοντας πακέτο μετοχών σε funds ή σε φυσικά πρόσωπα του κύκλου του.

Αναφορικά με τις έρευνα ελέγχεται και η ΤτΕ για το αν επόπτευσε την Proton, καθώς ο κ. Λαυρεντιάδης με το που απέκτησε τον έλεγχό της φαίνεται ότι ωφελήθηκε από δάνεια που πήραν άλλες εταιρείες μετοχικής και διοικητικής επιρροής του. Θα αναζητηθεί λοιπόν η πορεία των δανείων μέσω των επιχορηγήσεων της Proton.